Dajmsnittar

Hej på er! Arbetsveckan är slut för min del men ikväll är det inte jag som bakar, utan maken som skall ha med sig fika till jobbet imorgon. Två kanelkransar har han gjort men tyvärr är det ingen bulldoft som sprider sig i huset utan en smutsig ugnsdoft…måste verkligen ta tag i den där ugnen imorgon när jag är ledig! efter det skall jag nog också baka något smarrigt inför helgen! 🙂

Det är ju roligt för en som är baknörd att följa Hela Sverige bakar som börjat nu, men extra roligt är det förstås när man själv träffat några av deltagarna på slutaudition…ja, tro det eller ej men jag vågade söka till programmet i våras och kom ända fram till slutaudition då det var ett 50-tal hemmabagare kvar. Jag kände nog redan då att jag inte skulle komma med, det var så fina bakverk och fantastiska personligheter och det var en upplevelse att bara få prata bakning med dessa! Och så fick man ju träffa juryn…

20150414_171206 (Custom)

Dajmsnittar

100 g smör
1 dl råsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
2 ½ dl mjöl
½ tsk bikarbonat
1 nypa salt
2 st dubbeldajm, grovhackade

1. Blanda smör, socker, vaniljsocker och sirap i matberedaren eller med en elvisp (använder du en elvisp bör du dela smöret i mindre bitar först).
2. Blanda mjölet med bikarbonat och salt och tillsätt det sedan till smörblandningen.
3. När du nästan har en färdig deg tillsätter du grovhackad dajm och bäst använder du dina nytvättade händer för att forma två längder på en plåt. Platta till dem något med en gaffel om du vill ha lite mönster.
4. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 12-15 min. Kakorna stelnar ytterligare på plåten när de tagits ut.
5. Skär snittar av längderna medans den fortfarande är varm, men låt den svalna några minuter först. Använd en vass kniv och torka av den emellanåt för att få en fin yta.
IMG_3632 (Custom) IMG_3637 (Custom)
IMG_3642 (Custom)

Låt kakorna svalna på plåten innan du antingen lägger dem i en tättslutande burk i rumstemperatur eller i frysen. Servera med saft eller mjölk och njut av de sega kakorna med krispig dajm inuti 🙂

dajmsnitt IMG_4930 (Custom)  IMG_4925 (Custom)

Lämna ett svar