Citron- och passionsgrottor

Hej alla goa följare och nytillkomna kakälskare!
Nu har jag bestämt mig för att försöka blåsa liv i min kära bakblogg igen, som jag har längtat! Men ni vet hur livet är ibland, det bara tuffar på och man får tyvärr välja bort några stationer på vägen för att hinna fram i tid. Men nu har jag fått tillbaka min inspiration för att experimentera i köket och hoppas att Ni vill titta in då och då och inspireras ni med 🙂

Först ut är en ljuvlig vaniljgrotta med en fyllning som smakar citron och passionsfrukt! Med lite potatismjöl i degen blir kakorna extra möra. Hoppas vi ses i höst! Kram Karin

img_0369-custom img_0419-custom

Citron- och passionsgrottor, ca 30 st 

150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk vaniljpulver (eller så tar du 1 tsk extra vaniljsocker)
1 dl potatismjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning:
½ dl lemon curd (färdig eller hemmagjord)
Innehållet i 1 st passionsfrukt

1. Vispa det rumsvarma smöret, sockret och vaniljpulver och eller/vaniljsocker poröst.
2. Blanda de torra varorna för sig.
3. Blanda snabbt samman allt till en ganska lös deg, men det skall ändå gå att rulla små bollar av den.
4. Lägg bollarna i småbrödsformar (jag hade en plåt med hål för formen och en vanlig plåt och båda höll formen lika bra efter gräddning, i alla fall med de formarna som jag hade från IKEA).
5. Gör ett hål med fingret i varje boll.
6. Blanda lemon curd med innehållet i en passionsfrukt och klicka i varje hål.
img_0373-custom img_0380-custom
7. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 8-10 min, håll koll så de inte får för mycket färg!
img_0390-custom
8. Låt svalna innan du glufsar i dig så du inte bränner dig på fyllningen 😉 Går utmärkt att frysa!

Som ni ser på bilderna har jag dekorerat med både myntablad och blomstänglar från mynta som jag odlar i trädgården, visst är det en vacker växt! och dessutom doftar den så friskt och gott!
img_0425-custom  img_0415-custom    img_0419-custom img_0405-custom

Kommentera