Havrekolakakor

God kväll!
Äntligen har jag tagit mig lite tid för att göra ett nytt blogginlägg om det jag tycker är så roligt! Igår satt jag nämligen och tittade i min fina bok ”En kopp kaffe på NORDPOLEN, Ett conditori, anno 1903” som är en bok fylld med historia och recept från ett välkänt konditori i Vara som inte ligger långt ifrån där jag bor. Dess främsta kännetecken är den höga kvalitén på såväl bröd, bakverk, praliner som service och servering samt att det är döpt efter ballongföraren August Andrée som försökte ta sig med luftballong till just Nordpolen. Bara tre år innan han förolyckades under sin polarexpedition landade han nämligen utanför lilla Vara och inspirerade sedermera både ett bryggeri och ett konditori när de bestämde fick namn. Bryggeriet är nedlagt men Conditoriet som stavas med C finns kvar. Ja ett besök hit kan jag verkligen rekommendera men kom hungrig och se till att köpa med dig lite godsaker hem till nära och kära 🙂

Nu till bakverket, som igår blev en underbar havrekaka med kolafyllning som är enkel att göra då det inte är så många moment. Det jobbigaste är att vänta på att kolan skall stelna så man inte skållar sig när man vill provsmaka underverket…
kolakaka IMG_9123 (Custom)

Havrekolakakor, ca 35-40 st

240 g smör
300 g (3 dl) socker
100 g (2 ½ dl) havregryn
250 g (4 dl) vetemjöl
1 ägg
3 tsk bakpulver

Kolan:
180 g smör
200 g (2 dl) socker
1 dl ljus sirap
2 msk kakao

1. Blanda alla ingredienser till kakan i t ex en matberedare tills du har en smidig deg.
2. Rulla till 35-40 st bollar som passar i små aluminiumformar (småbrödsformar). Tänk på att det är bakpulver i degen så att kakan måste ha lite plats att växa på. Tryck till bollarna lite med handen.
IMG_9090 (Custom)
3. Ställ formarna på en plåt och grädda i 190 grader i ca 12-14 min tills de fått lite färg. Under tiden kokar du snabbt ihop kolan. Det kan ha blivit en liten grop i mitten av kakan när de är färdiga, annars trycker du en liten fördjupning med en sked eller annat redskap så att du får plats med kolan.
IMG_9092 (Custom)

Blanda alla ingredienserna till kolan i en gryta. Koka samman ca 3-4 min tills det precis börjar tjockna. Låt svalna något så att den blir lättare att klicka ut med en sked i kakornas fördjupningar. Men låt den inte kallna för mycket, för då blir kolan för hård för att klicka ut. Låt stå svalt eller i kylskåp innan de kan ätas.
IMG_9097 (Custom) IMG_9150 (Custom)

 

2 reaktion på “Havrekolakakor

  1. karin Inläggsförfattare

    Hej Andrea!
    Jag har bara provat med aluminiumformar men tror säkert att vanliga småbrödsformar funkar fint! Det kan dock vara olika gräddningstid p g a att formarna leder värme olika, och då kakan innehåller rätt mycket smör så kan pappersformar bli lite ”feta” om du förstår vad jag menar 🙂 Lycka till och tack för att du besöker min blogg! Hoppas på att få mer tid till den nu i höst, kram karin

Kommentera