Havrekolakakor

God kväll!
Äntligen har jag tagit mig lite tid för att göra ett nytt blogginlägg om det jag tycker är sÃ¥ roligt! IgÃ¥r satt jag nämligen och tittade i min fina bok ”En kopp kaffe pÃ¥ NORDPOLEN, Ett conditori, anno 1903” som är en bok fylld med historia och recept frÃ¥n ett välkänt konditori i Vara som inte ligger lÃ¥ngt ifrÃ¥n där jag bor. Dess främsta kännetecken är den höga kvalitén pÃ¥ sÃ¥väl bröd, bakverk, praliner som service och servering samt att det är döpt efter ballongföraren August Andrée som försökte ta sig med luftballong till just Nordpolen. Bara tre Ã¥r innan han förolyckades under sin polarexpedition landade han nämligen utanför lilla Vara och inspirerade sedermera bÃ¥de ett bryggeri och ett konditori när de bestämde fick namn. Bryggeriet är nedlagt men Conditoriet som stavas med C finns kvar. Ja ett besök hit kan jag verkligen rekommendera men kom hungrig och se till att köpa med dig lite godsaker hem till nära och kära 🙂

Nu till bakverket, som igÃ¥r blev en underbar havrekaka med kolafyllning som är enkel att göra dÃ¥ det inte är sÃ¥ mÃ¥nga moment. Det jobbigaste är att vänta pÃ¥ att kolan skall stelna sÃ¥ man inte skÃ¥llar sig när man vill provsmaka underverket…
kolakaka IMG_9123 (Custom)

Havrekolakakor, ca 35-40 st

240 g smör
300 g (3 dl) socker
100 g (2 ½ dl) havregryn
250 g (4 dl) vetemjöl
1 ägg
3 tsk bakpulver

Kolan:
180 g smör
200 g (2 dl) socker
1 dl ljus sirap
2 msk kakao

1. Blanda alla ingredienser till kakan i t ex en matberedare tills du har en smidig deg.
2. Rulla till 35-40 st bollar som passar i små aluminiumformar (småbrödsformar). Tänk på att det är bakpulver i degen så att kakan måste ha lite plats att växa på. Tryck till bollarna lite med handen.
IMG_9090 (Custom)
3. Ställ formarna på en plåt och grädda i 190 grader i ca 12-14 min tills de fått lite färg. Under tiden kokar du snabbt ihop kolan. Det kan ha blivit en liten grop i mitten av kakan när de är färdiga, annars trycker du en liten fördjupning med en sked eller annat redskap så att du får plats med kolan.
IMG_9092 (Custom)

Blanda alla ingredienserna till kolan i en gryta. Koka samman ca 3-4 min tills det precis börjar tjockna. Låt svalna något så att den blir lättare att klicka ut med en sked i kakornas fördjupningar. Men låt den inte kallna för mycket, för då blir kolan för hård för att klicka ut. Låt stå svalt eller i kylskåp innan de kan ätas.
IMG_9097 (Custom) IMG_9150 (Custom)

 

2 reaktion på “Havrekolakakor

    1. karin Inläggsförfattare

      Hej Andrea!
      Jag har bara provat med aluminiumformar men tror säkert att vanliga smÃ¥brödsformar funkar fint! Det kan dock vara olika gräddningstid p g a att formarna leder värme olika, och dÃ¥ kakan innehÃ¥ller rätt mycket smör sÃ¥ kan pappersformar bli lite ”feta” om du förstÃ¥r vad jag menar 🙂 Lycka till och tack för att du besöker min blogg! Hoppas pÃ¥ att fÃ¥ mer tid till den nu i höst, kram karin

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *