Å„pplesmulpaj med cornflakes och solrosfrön

Å„ntligen är aromaäpplena mogna hos mina föräldrar! De är helt klart min favoritsort av de svenska äpplena och förutom att äta det rakt upp och ner passar det även bra till bakverk. Jag älskar smulpaj och har länge använt mig av Leilas recept med lite kokos och råsocker i degen. Men denna gången blandade jag istället i cornflakes och solrosfrön vilket blev kanongott! Passa även på att göra dubbel sats när du ändå håller på, för då kan du frysa några pajer ogräddade i aluminumformar och sedan ta upp och grädda när du får besök längre fram i höst eller vinter.

träd IMG_6470 (Custom)

Å„pplesmulpaj med cornflakes och solrosfrön

250 g smör
1,5 dl råsocker
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
1 dl solrosfrön
1 ½ dl cornflakes (K-special)

Å„pplen i skivor
Kanel och socker/råsocker efter tycke och smak

Lite solrosfrön att strö över pajen innan gräddning

1. Nyp ihop smöret med med socker och mjöl till en smulig massa.
2. Tillsätt sist havregryn, cornflakes och solrosfrön och nyp ihop lite till.
IMG_6278 (Custom)
3. Skala och skär äpplen i skivor och lägg dem i en stor bunke.
4. Tillsätt kanel och råsocker (eller vanligt socker om du vill) och blanda väl.
IMG_6281 (Custom)
5. Smöra en ugnsfast form (och ev. någon engångsform för infrysning innan gräddning).
IMG_6289 (Custom) IMG_6300 (Custom)
6. Lägg äpplena i botten och täck med smulorna.
7. Strö över lite solrosfrön innan gräddning. Grädda pajen i 200 grader i ca 25 min eller tills det att smulorna blivit gyllene.
IMG_6293 (Custom) IMG_6306 (Custom)

Den här smarriga pajen serverade jag med vaniljsås till och avnjöt den på mina föräldrars altan med hela familjen samlad. En av de ogräddade pajerna som låg i frysen kom väl till pass redan igår när vi lite hastigt på ordnade fredagsmys med vännerna.

IMG_6426 (Custom) IMG_6436 (Custom) IMG_6440 (Custom)


En reaktion på “Å„pplesmulpaj med cornflakes och solrosfrön

  1. Pingback: Å„pple- och jordnötssmuffins | Bakinspiration.se

Kommentera