God kväll! Idag fick vi äntligen till ett besök på ”Jul på Liseberg”. Det var flera år sedan vi var där och innan mörkret föll fanns det gott om plats att både åka attraktioner och busa i kaninvärlden. Ett måste när jag är på Liseberg är att äta ljumma brända mandlar och idag var inget undantag, mums! Kanske får det bli nästa projekt, att göra själv?
Men innan en eftermiddag och kväll i kylan laddade vi med underbart lyxiga kladdkakemuffins med rockyroad-topping! För att få dem lite extra juliga bytte jag ut marshmallowsen mot tomteskum.
Kladdkakemuffins, ca 15 st mellanstora aluminiumformar
175 g smält smör
100 g mörk choklad
2 st ägg
2 ½ dl socker
1 krm salt
1 ½ dl vetemjöl
Chokladkolaglasyr
100 g smör
1Â dl socker
2Â tsk vaniljsocker
En  nypa salt
2Â msk kakao
3Â msk sirap
Topping
Dumle
Skumtomtar
Jordnötter
1. Smält smöret tillsammans med chokladen.
2.Ta bort grytan från plattan och tillsätt äggen som vispats upp lätt i en separat skål.
3. Rör sedan i socker, salt och sikta ned mjölet.
4. Klicka upp smeten i muffinsformarna (fyll dem nästan ända upp då de inte reser sig så mycket och när de kommit ut ur ugnen sjunker de ihop lite. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10Â min. Låt muffinsen kallna.
Såhär kokar du chokladkolaglasyren:
Blanda alla ingredienserna i en liten kastrull. Smält samman under omrörning och låt sedan småkoka i 5 min och rör om då och då. Efter 5 min var min glasyr ca 110 grader och det blev precis lagom!
Finhacka toppingen så att du har den redo när chokladkolaglasyren är lagd på muffinsen.
Klicka på glasyren på muffinsen ganska snabbt så att den inte hinner stelna. Strö över toppingen och låt kallna.