Vanilj- och kardemummakatter

”Så mörk är natten i midvintertid,
men se, då nalkas Lucia.
Hon kommer den goda med ljuset hit,
hon kommer med hälsning om julefrid,
hon kommer med ljus i sin krona.

I mörka natten i midvintertid,
vi hälsar dig väna Lucia.
Välkommen du goda med ljuset hit,
välkommen med hälsning om julefrid,
välkommen med ljus i din krona”

Imorgon är det luciafirande på förskolan och i den medhavda fikakorgen ligger bland annat dessa goda vanilj- och kardemummalussekatterna. Då jag inte är en entusiast av saffran valde jag att färga min deg med lite gul karamellfärg och vips så kändes de liiite mer juliga 😉 Jag vet inte om detta var det ultimata sättet att rulla lussekatterna på men då jag ville ha vaniljfyllning i för en saftigare bulle kom det sig att jag körde på i gamla vanor och rätt som det var hade jag gjort långa remsor som jag brukar göra snurror av. Men det gick ju utmärkt att rulla dessa till lussekatter med, även om de tappade formen lite under gräddningen, så man kan kalla dem unika…

Vanilj- och kardemummakatter, 40 st

50 g jäst
3 dl mjölk, 37 grader
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk malen kardemumma
1 nypa salt
1 st ägg
10-12 dl mjöl
Gul karamellfärg efter tycke och smak

Fyllning:
200 g smör
1 ½ dl socker
2 msk vaniljsocker

Pensling:
1 st ägg
Mandelspån
Pärlsocker

1. Smula ned jästen i en degbunke.
2. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen med den.
3. Tillsätt socker, salt, kardemumma, karamellfärgen, det mjuka smöret och ägget.
4. Rör i lite mjöl i taget tills du har en smidig deg som släpper kanterna på bunken.
5. Låt jäsa övertäckt i ca 1 h. Under tiden rör du samman alla ingredienserna till fyllningen.
6. Dela degen i två delar och stjälp upp på ett mjölat bakbord.
7. Kavla ut ena delen av degen till en stor rektangel och bred på ett lager med fyllning.
IMG_7728 (Custom) IMG_7732 (Custom)
8. Ta tag i de övre hörnen på rektangeln och vik dem ned mot dig. Kavla lite så att du får lite längre längder att skära.
9. Skär längder av degen, ca 20 st/deghalva.
IMG_7762 (Custom) IMG_7757 (Custom)
10. Rulla dem till lussekatter och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.
IMG_7764 (Custom) IMG_7770 (Custom)
11. Låt jäsa minst 30 min innan du penslar dem med ett uppvispat ägg och strör över pärlsocker och mandelspån. Jag behövde rätta till formen lite på mina bullar när de var färdigjästa, ändå glipade de lite så jag tror att jag hade för korta remsor.
12. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 7-8 min. Låt kallna på galler.
IMG_7787 (Custom) IMG_7791 (Custom)

Det här luciatåget köpte jag billigt för många år sedan men det ligger mig varmt om hjärtat då det påminner mig om barndomens luciafirande med vacker julmusik och all förväntning som låg i luften i och med jullov, god mat och förstås de prasslande paketen under granen…

lucia lucia2IMG_7851 (Custom) IMG_7892 (Custom)

Lämna ett svar