Pepparkakor med smak av apelsinchoklad

Hej på er!
Jag kan tänka mig att det bakas lite här och var i stugorna i dessa lucia- och jultider, och man finner så mycket ny inspiration överallt att man knappt kan ta in det! I veckan bakade jag pepparkakor med barnen och passade på att göra en egen plåt med bara gummor och gubbar då det är några av mina favoritmått 🙂 Sedan pimpade jag dem lite genom att doppa dem i smält apelsinchoklad så att de fick byxor och kjolar. Och just pepparkakor och choklad är faktiskt väldigt gott tillsammans! Det kanske vore något att prova till luciafikat i helgen?
IMG_7304 (Custom)

Pepparkakor, ca 300 st

7 dl socker
1 ½ dl ljus sirap
3 dl grädde
250 g smör
1 msk kardemumma
2,5 msk mald nejlika
2 ½ msk kanel
1 msk ingefära
1 msk bikarbonat
15 dl vetemjöl

1. Koka upp smör, socker, sirap, vatten och kryddorna i en kastrull.
2. Låt svalna något.
3. Blanda mjöl med bikarbonat och rör ned i grytan.
4. Låt vila i kyl 1-2 dagar innan den bakas ut.
5. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord och stansa ut valfria formar. Grädda mitt i ugnen i 200-225 grader i ca 5 min. Passa dem noga!

IMG_7299 (Custom)
En gumma och en gubbe råkade hamna för nära varandra på plåten men titta vad gulliga dem blev hållandes hand i hand 🙂
IMG_7309 (Custom) IMG_7365 (Custom)
IMG_7361 (Custom)  IMG_7342 (Custom)

Kommentera