Saftig äpplesockerkaka med kardemumma och kanel

God kväll! Se till att ha en stor bakform redo för den här suuupersaftiga äpplesockerkakan med smak av kardemumma och kanel mÃ¥ste ni bara göra i helgen! Jag rÃ¥kade fÃ¥ pÃ¥ tv:n precis när Roy Fares bakade denna pÃ¥ Nyhetsmorgon i veckan och blev sugen pÃ¥ att prova direkt. Jag lade till lite rÃ¥socker i äppleblandningen och ytterligare lite kardemumma dÃ¥ det sällan kan bli för mycket av den kryddan 😉

IMG_4345 (Custom)

Saftig äpplesockerkaka med kardemumma och kanel, en form på 1½-2 l

3 äpplen
2 tsk kanel
2 msk farinsocker
2 msk råsocker

250 g rumsvarmt smör
4 st ägg
4 dl socker
7 dl mjöl
3 tsk bakpulver
5 tsk kardemumma
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ½ dl filmjölk

1. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Blanda med kanel och sockret. Låt stå tills smeten är färdig.
IMG_4212 (Custom) IMG_4217 (Custom)
2. Vispa det rumsvarma smöret med sockret och tillsätt sedan ett ägg i taget.
3. Blanda de torra varorna för sig och varva sedan ned detta och filmjölken i äggsmeten.
4. När du har en slät smet klickar du ut hälften i en smörad och bröad form.
IMG_4220 (Custom) IMG_4224 (Custom)
5. Strö över äpplena och klicka sedan den sista smeten i formen och bred slätt.
IMG_4228 (Custom)
6. Grädda lite längre ner i ugnen (mellan mitten och längst ned) i 175 grader i ca 40-50 min. Låt kakan svalna 15-30 min innan den stjälps upp på ett fat.
IMG_4243 (Custom) IMG_4313 (Custom)

Den här receptet räcker till många och en sådan kaka kommer nog åka med mig till jobbet både en och två gånger i höst när våra svenska äpplen finns i överflöd både i trädgårdar och affärer! Jag personligen tycker den syrliga smaken från äpplesorter såsom Discovery, Frida eller Aroma är riktiga höjdare i bakverk!

äpple IMG_4332 (Custom)
IMG_4372 (Custom) IMG_4376 (Custom) IMG_4362 (Custom) IMG_4349 (Custom)

2 reaktion på “Saftig äpplesockerkaka med kardemumma och kanel

  1. Ewa Nilsson

    Hittade din blogg idag, och börjar med denna kaka då vi har gott om äpplen i vår trädgård.

    Svara
    1. karin Inläggsförfattare

      Välkommen! Hoppas det smakade 🙂 Själv skall jag göra en klassisk fyriskaka idag pÃ¥ lite fallfrukt frÃ¥n mammas trädgÃ¥rd. Kram Karin

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *