God kväll! Se till att ha en stor bakform redo för den här suuupersaftiga äpplesockerkakan med smak av kardemumma och kanel måste ni bara göra i helgen! Jag råkade få på tv:n precis när Roy Fares bakade denna på Nyhetsmorgon i veckan och blev sugen på att prova direkt. Jag lade till lite råsocker i äppleblandningen och ytterligare lite kardemumma då det sällan kan bli för mycket av den kryddan 😉
Saftig äpplesockerkaka med kardemumma och kanel, en form på 1½-2 l
3 äpplen
2 tsk kanel
2 msk farinsocker
2 msk råsocker
250 g rumsvarmt smör
4 st ägg
4 dl socker
7 dl mjöl
3 tsk bakpulver
5Â tsk kardemumma
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ½ dl filmjölk
1. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Blanda med kanel och sockret. Låt stå tills smeten är färdig.
Â
2. Vispa det rumsvarma smöret med sockret och tillsätt sedan ett ägg i taget.
3. Blanda de torra varorna för sig och varva sedan ned detta och filmjölken i äggsmeten.
4. När du har en slät smet klickar du ut hälften i en smörad och bröad form.
Â
5. Strö över äpplena och klicka sedan den sista smeten i formen och bred slätt.
6. Grädda lite längre ner i ugnen (mellan mitten och längst ned) i 175 grader i ca 40-50 min. Låt kakan svalna 15-30 min innan den stjälps upp på ett fat.
Â
Den här receptet räcker till många och en sådan kaka kommer nog åka med mig till jobbet både en och två gånger i höst när våra svenska äpplen finns i överflöd både i trädgårdar och affärer! Jag personligen tycker den syrliga smaken från äpplesorter såsom Discovery, Frida eller Aroma är riktiga höjdare i bakverk!
Hittade din blogg idag, och börjar med denna kaka då vi har gott om äpplen i vår trädgård.
Välkommen! Hoppas det smakade 🙂 Själv skall jag göra en klassisk fyriskaka idag på lite fallfrukt från mammas trädgård. Kram Karin