Småkakor och muffins på rabarberkompott

Jag gillar att ta vara på all mat och undviker i största mån att slänga mat som inte är dålig. T ex fick jag ju över lite rabarberkompott efter att jag kokade rabarbersaft i förra veckan. Den sparade jag förstås och med lite malen kardemumma som smaksättning blev det en underbar smaksättning på både småkakor och saftiga muffins! Till dessa recept nedan hade jag kompott som blev över på 600 g rabarber, 6 dl vatten och 6 dl socker. Inte något gick till spillo och jag fick två nya sorters kakor i frysen tills de där varma dagarna kommer då man inte orkar stå i köket…

Min vän Johanna gjorde även en koladrömkaka med sin överblivna rabarberkompott förra året, titta gärna in på hennes fina blogg och och får mer tips om bakning men också hennes fantastiskt fina virkalster!

Rabarber- och kardemummagrottor, ca 25-30 st

150 g smör
3 3/4 dl mjöl
3/4 dl socker
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Pärlsocker
Rabarbersylt/marmelad (eller det som blev kvar när du kokade rabarbersaft) + lite malen kardemumma eller annan sylt som du har hemma

1. Nyp ihop ingredienserna till degen och forma till två rullar ca 3 cm i diameter.
2. Rulla rullarna i pärlsocker och skär dem sedan i ca 2 cm breda skivor.
IMG_9687 (Custom) IMG_9689 (Custom)
3. Lägg kakorna på bakplåtsklädda plåtar och tryck ett litet hål i dem.
IMG_9694 (Custom) IMG_9695 (Custom)
4. Blanda i kardemumma i rabarberkompotten som blev över efter saftkoket eller använd annan sylt som du gillar och klicka i hålen.
IMG_9700 (Custom) IMG_9704 (Custom)5. 5. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 12-15 min.
IMG_9722 (Custom) IMG_9709 (Custom)IMG_9814 (Custom) IMG_9801 (Custom)

Rabarbermuffins, 12 st

75 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 st ägg
2 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
3 dl mjöl
1 dl rabarberkompott
½ dl mjölk

1. Rör det rumsvarma smöret och sockret poröst.
2. Tillsätt ett ägg i taget och vispa slätt.
3. Rör i övriga ingredienser inklusive kompotten och klicka sedan ut smeten i muffinsformar.
IMG_9837 (Custom)
4. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 18 min.
IMG_9849 (Custom) IMG_9854 (Custom)

De blev så saftiga och goda de här muffinsen så våga prova att experimentera där hemma med sådant som ni inte provat innan eller sådant som ni ändå tänkt slänga. Kanske har ni kommit på en helt ny favoritkaka?

IMG_9877 (Custom) IMG_9892 (Custom) IMG_9890 (Custom) IMG_9874 (Custom)

 

 

En reaktion på “Småkakor och muffins på rabarberkompott

  1. Pingback: Sommardrink | Bakinspiration.se

Lämna ett svar