Geishabullar

Bullar, bullar bullar! I måndags hade jag bestämt mig för att bara ta det lugnt och inte dra igång något bak eller nya projekt, men det tog inte många timmar innan en bulldeg var satt då jag så gärna ville prova en ny fyllning, nämligen med Geisha-choklad! Jag tyckte inte de fick riktigt så mycket chokladsmak som jag hade velat ha, så i receptet nedan har jag lagt till lite choklad då jag tror att det blir ännu bättre 😉 Saftiga, söta och mycket uppskattade bland människor i min närhet blev de i vart fall.

Geishabullar

50 g jäst
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1-2 msk malen kardemumma
1 tsk salt
14-15 dl vetemjöl

250 g Geisha
200 g smör
2 msk vaniljsocker
1 nypa salt

1. Smula jästen i en degbunke.
2. Kör assistenten långsamt medan du tillsätter mjölken, sockret och kardemumman. (jag gjorde på kall mjölk då jag hade tid att låta dem jäsa länge, men om du har fingervarm mjölk kan du låta degen jäsa 45 min istället för 1,5 h som man behöver med kall degvätska).
3. Tillsätt smör, salt och halva mängden av mjöl. Nu kan du köra assistenten lite snabbare.
4. Fortsätt att tillsätt lite mjöl i taget tills du har en smidig deg (det gör inget om den är lite kladdig på utsidan) och låt sedan maskinen arbeta i ca 5 min.
5. Låt degen jäsa övertäckt med plastfolie ca 1,5 h (eller 45 min om du använt dig av ljummen degvätska), se bara till så att degen har ordentlig plats att jäsa på utan att hindras av plasten. Har du en mindre bunke är det bättre med en handduk ovanpå.
6. Under jästiden kan man blanda samman alla ingredienser till fyllningen och låta stå i rumstemperatur tills bullarna skall bakas ut.

Såhär gör du fyllningen:
1. Finhacka geishan eller kör den i en mixer.
IMG_5824 (Custom) IMG_5829 (Custom)
2. Vispa samman geishan med det rumsvarma smöret, vaniljsockret och lite salt.

Stjälp upp den färdigjästa degen på ett mjölat bakbord och dela upp den i två delar. Kavla ut en del i taget till en stor rektangel. Bre ut hälften av den rumsvarma fyllningen på degen och rulla ihop till en rulle.
IMG_5838 (Custom)
Skär den i 1 cm breda skivor och lägg bullarna i bullformar på en plåt.
IMG_5845 (Custom) IMG_5846 (Custom)
Låt jäsa 45 min. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker (ev som du färgat med lite pastafärg i en påse) Grädda sedan i 250 grader i ca 6-7 min.

IMG_5863 (Custom) IMG_5868 (Custom)
IMG_5881 (Custom) IMG_5888 (Custom)

Dessa godisbullar trodde jag skulle läggas i frysen i väntan på bättre tider men det visade sig att många i min närhet var sugna på bullar så det var inte en enda bulle som hann in i frysen 🙂 Härligt att få baka nya snart igen!

IMG_5923 (Custom) IMG_5918 (Custom) IMG_5917 (Custom) IMG_5916 (Custom)

Lämna ett svar