Saftiga tekakor

Tekakor är något jag minns från min barndom och jag kan riktigt längta efter att sätta tänderna i en nygräddad brödkaka! Men det är alltid något annat bakverk som kommer emellan men i förra veckan fick jag äntligen till en sats tekakor med recept från hembakat.se som jag förstått varit mycket populärt. Och jag förstår varför! det blev fantastiskt saftiga och goda tekakor så varför ändra något som är bra? Här kommer receptet!

Saftiga tekakor, 20-30 st

50 g jäst
6 dl ljummen mjölk, 37 grader
2 dl havregryn
75 g smält smör
2 tsk salt
2 msk strösocker
1 ägg
12–14 dl vetemjöl

1. Smula ned jästen i en bunke.
2. Värm mjölken till 37 grader och häll det i bunken. Tillsätt även havregrynen och låt dem svälla 5-10 min.
3. Tillsätt sedan övriga ingredienser och ta sist i mjölet lite i taget.
4. Arbeta samman till en smidig deg och ca 5 min ytterligare innan degen får jäsa övertäckt i 45 min.
5. Kavla ut degen till ca 1-1 ½ cm tjocklek och stansa ut runda (eller andra former om man så vill!) kakor och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Nagga dem med en brödnagg eller en gaffel. Strö ev. över lite mjöl.
IMG_0827 (Custom) IMG_0841 (Custom)
6. Låt jäsa 30 min till övertäckta med en handduk.
IMG_0863 (Custom) IMG_0861 (Custom)
7. Grädda tekakorna mitt i ugnen på 250 grader i ca 6-9 min beroende på hur stora tekakor du gjort och hur effektiv din ugn är. Så håll lite koll!
8. Låt bräden svalna på brödgaller. Ät direkt eller frys in och ta upp efter hand.
IMG_0876 (Custom) IMG_0870 (Custom)

Om du haft brödet i en påse några dagar blir det som allt annat bröd, lite torrt, men dela dem då på mitten och rosta dem i brödrosten – jättegott!

IMG_0925 (Custom) IMG_0920 (Custom) IMG_0922 (Custom)

 

Lämna ett svar