Chokladkolapaj med dajm och limegrädde

Hej på er!
I förra veckan fyllde jag år och även om jag inte var sugen på någon regelrätt födelsedagstårta ville jag förstås bjuda familjen på något smarrigt. Och då blev det en underbart god chokladkolapaj med dajm och limegrädde efter lite experimenterande i köket. För att vara säker på att kolan var precis lagom fast gjorde jag pajskalet färdigt i ugnen och kokade sedan kolan till exakt 116 grader vilket jag tycker är en lagom temperatur för att få en mjuk kola men med tuggmotstånd.

IMG_1242 (Custom)

Chokladkolapaj med dajm och limegrädde

Pajbotten:
100 g smör
3 dl mjöl
½ dl flrosocker
1 äggula

Chokladkolafyllning:
100 g smör
1 ½ dl socker
½ dl sirap
1 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1 ½ msk kako
1 nypa salt

Topping:
Två st dubbeldajm, grovhackade

Såhär gör du pajskalet:
1. Nyp ihop smöret med de övriga ingredienserna i pajdegen och arbeta samman till en deg. Tryck ut degen i en smord pajform (gärna med löstagbar botten, min mätte 23 cm i diameter).
2. Nagga pajskalet med en gaffel och grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 25-30 min eller tills att det är genomgräddat.
IMG_1111 (Custom) IMG_1120 (Custom)

Såhär gör du chokladkolan:
1. Blanda samman alla ingredienser till kolan i en vid kastrull och låt småkoka till 116 grader.
2. Under tiden kolan kokar kan du grovhacka dajmen.
3. Låt kolan svalna något (sluta koka i alla fall) innan den hälls i det svalnade pajskalet.
4. Låt kolan svalna lite ytterligare, men inte så att den hinner få en yta, innan du strör över dajmen. Låt stelna i kylen någon timma men kan tas fram en liten stund innan den skall ätas.
IMG_1140 (Custom) IMG_1156 (Custom)

Servera med vispad grädde blandat med lite zest (rivet skal) från en lime. Den syrliga limen bryter fint mot den söta kolan 🙂

IMG_1201 (Custom) IMG_1216 (Custom)

Det vackra tårtfatet var en av födelsedagspresenterna som kom väl till pass direkt…

IMG_1221 (Custom) IMG_1232 (Custom) IMG_1203 (Custom)

Kommentera