Citron- och vallmorulltårta

Å„nnu en vecka går mot sitt slut och idag bjuder jag er på en fräsch rulltårta som passar fint till helgen. Citronen ger fräschhet och vallmofrön lite textur, en riktig smaksensation! Jag är ju som bekant inte riktigt vän med rulltårtor men som med alla rädslor så skall man utsätta sig för dem och jag tror man lär sig något nytt för varje gång. Den här gången provade jag till exempel att frysa rulltårtan lite innan jag skar den i bitar, vilket underlättade markant för att få snygga skivor! Ha en fin helg allesammans 🙂

Citron- och vallmorulltårta

3 st ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ dl blå vallmofrö
1 msk citronsaft
Skal av 1 citron

Fyllning:
1 dl grädde
2 dl grekisk yoghurt
1 dl lemon curd (om du inte gör egen lemon curd rekommenderar jag ”Robertsons”, den är bra!)

1. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
2. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vallmofrön.
IMG_6695 (Custom)
3. Vänd ned de torra varorna i äggsmeten.
4. Tillsätt rivet skal av en citron och 1 msk citronsaft.
5. Häll smeten i en långpanna ca 30×40 cm och grädda i 5-7 min i 250 grader.
IMG_6707 (Custom) IMG_6721 (Custom)
6. Sockra ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan på detta. För att lossa bakplåtspappret kan det vara bra att fukta pappret med lite vatten. Låt kakan kallna innan du lägger på fyllningen (ev. med plåten över som ett lock).
IMG_6726 (Custom) IMG_6736 (Custom)
7. Såhär gör du fyllningen: Vispa grädden fluffig. Rör ned lite av yoghurten i lemon curden, tillsätt lite i taget tills allt är väl blandat. Tillsätt då den vispade grädden.
IMG_6737 (Custom) IMG_6747 (Custom)
8. Bred fyllningen över den kalla kakan.
IMG_6754 (Custom)
9. Rulla ihop rulltårtan från långsida till långsida.
rull2
10. Jag lade min rulltårta i frysen en liten stund innan jag skar den, detta för att enklare skära fina skivor.
rull IMG_6855 (Custom)

 

Lämna ett svar