Filmjölkslimpa med äpple

Idag har jag och lilltjejen storhandlat och varit på sångstund på biblioteket. Nu sover hon gott och jag stökar som vanligt lite i köket innan det är dags att hämta storebror på förskolan. Men lite vila behöver jag med så därför värmer jag på mitt morgonkaffe i mikron och passar på att bjuda Er på ännu ett recept som jag bakade efter i förra veckan, nämligen en saftig filmjölkslimpa med äpple.

Ofta blir ju bröd som ligger framme torrt relativt fort men detta är ett bröd som nästan blir godare efter några dagar! Om man vill ha ett grövre bröd kan man byta ut lite av vetemjölet mot till exempel rågsikt. Å…terigen slår jag ett slag för den digitala termometern som säkerställer att brödet faktiskt är färdiggräddat i mitten, det är det när temperaturen är 98 grader.

Filmjölkslimpa med äpple,
en brödform

4 dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
1 ½ dl lantbrödsmjöl
2 tsk bikarbonat
2 msk sirap
4 dl fil
1 tsk salt
2 st små äpplen, skalade och grovt rivna

IMG_5742 (Custom)

1. Blanda fil och sirap i en stor bunke.
2. Blanda de torra varorna i en annan bunke.*
3. Skala och riv äpplena grovt. Krama ur överskottsvätskan ur äpplena.
4. Blanda ned allt i bunken med fil och sirap och rör till en lite grötig och klistrig smet.
5. Klä en brödform med bakplåtspapper och klicka i smeten.
6. Strö lite havregryn (eller solrosfrön, pumpakärnor eller något annat du gillar) över brödet.
IMG_5769 (Custom)
7. Grädda mitt i ugnen i ca 45-50 min i 200 grader. Jag använde en termometer och mitt bröd mätte 98 grader efter ca 50 min.
8. Låt brödet kallna och helst vila över natten (lägges i en tättslutande påse när det kallnat). Detta brödet är faktiskt som godast efter några dagar.

IMG_5824 (Custom) IMG_5842 (Custom) IMG_5846 (Custom) IMG_5855 (Custom) IMG_5889 (Custom)

2 reaktion på “Filmjölkslimpa med äpple

  1. Anneli Malm

    Bakade detta bröd igår. Vi kunde inte hålla oss utan provade imorse och det var redan jättegott.

  2. karin Inläggsförfattare

    Hej Anneli! Vad glad jag blir över att du har hittat min blogg och dessutom bakat något från den 🙂 Ja det där äpplebrödet är så enkelt och gott! Kram Karin

Lämna ett svar