Godaste äpplekaka

Å„ntligen är det äppletider! Min svärmor kom med en hel påse i veckan då vi tyvärr inte har något eget äppleträd, och jag fullkomligt kastade mig över dem! Goda att äta som dom är, eller göra äpplekompott av och servera med gräddmjölk, eller smulpajer i massor eller som jag bara var tvungen att börja med: en saftig äpplekaka. Det här är en sådan kaka som man bara skall ta en liiiten bit till av, och så bara den sista liiilla biten och tillslut har man ätit upp halva kakan, själv! Vanligtvis i dessa äpplekakor (som också kallas fyriskaka) brukar man vispa ägg och socker pösigt precis som till en sockerkaka. Men jag vill ha denna kakan lite kompaktare och väljer då att vispa smör och socker poröst vilket jag tycker ger en mycket saftigare kaka.

Hoppas ni tar vara på äpplena och päronen i era trädgårdar, och har man inget eget träd brukar det finnas frukt i överflöd bara man frågar grannen eller kollegan.

IMG_4922 (Custom)

Å„pplekaka, en springform Å  24 cm

125 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
2 st ägg
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk grädde
1 nypa salt

2-3 äpplen i tunna skivor
Valfri mängd malen kanel och strösocker att blanda med äpplebitarna
Pärlsocker att strö över kakan (jag strödde på lite både före och efter gräddning)

1. Vispa smör och socker poröst.
2. Tillsätt ett ägg i taget medans du vispar.
3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat bunke.
4. Rör ner de torra varorna och tillsätt även grädden.
5. Klicka ut smeten i en smörad och bröad springform som klätts med bakplåtspapper. Sedan får man använda en spatel eller smörkniv för att med lätt hand jämna till smeten i formen.
IMG_4854 (Custom) IMG_4843 (Custom)
6. Skala och skiva äpplena tunt. Blanda med lite kanel och strösocker innan de trycks ned i smeten.
IMG_4853 (Custom) IMG_4866 (Custom)
7. Strö över lite pärlsocker och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 40-45 min.    IMG_4872 (Custom) IMG_4906 (Custom)

Att en så till synes simpel kaka kan smaka så mycket! Å„pplena tillsammans med kanelen får mig verkligen att komma i höststämning då jag alltid bakar åtskilliga bakverk med äpplen från mina föräldrars aromaäppleträd och liksom nu med äpplen från min svärmors träd.

äpple2 IMG_4932 (Custom)IMG_4899 (Custom) IMG_4901 (Custom)     IMG_4948 (Custom) IMG_4966 (Custom) äpple1  äpple3  äpple4

2 reaktion på “Godaste äpplekaka

  1. karin Inläggsförfattare

    Hej Sara! och tack för att du gillar det du ser 🙂 Ja ibland är det enkla det godaste! Kram Karin

Lämna ett svar