Dajmbiskvier

Ikväll börjar äntligen ”Hela Sverige bakar” på tv och det innebär att baklusten kommer att öka hos de allra flesta där hemma i stugorna. Eller? Jag kommer i alla fall sitta som klistrad i soffan och hoppas på att få lära mig någonting nytt och få massa inspiration till höstens bakning. Något att smaska på till premiäravsnittet blir det säkert, och en kaka som ligger farligt till i frysen är gudomligt goda dajmbiskvier…

Ett tips när man gör biskvier är att göra många bottnar när man ändå håller på, och sedan kan man frysa dem direkt och ta upp efter hand som man vill prova en ny fyllning eller smaksättning. I veckan fick vi äntligen låna en extra frys att ha i källaren där jag flyttat in alla frusna bär, kakor, saft, sylt och glass som tar upp en stor del av vår frys i köket! Då hittade jag bottnar som var kvar efter ett päronbiskvibak (rysligt goda by the way!) och fick då tummen ur att baka just dessa ljuvliga dajmbiskvier som jag länge gått och suktat efter.

IMG_3988 (Custom)

Dajmbiskvier, ca 40 st

Recept på bottnar hittar du här.

Dajmsmörkröm:
300 g mjukt smör
5 dl florsocker
3 st äggulor
2 tsk vaniljsocker
1,5 msk kokande vatten
3-4 st grovhackade dubbeldajm

Dekorering:
200 g ljus choklad
1 msk neutral olja
Två st finhackad dubbeldajm

1. Gör bottnar enligt recept i länken ovan.
2. Nu skall du göra fyllningen till biskvierna och vispa då smör, florsocker, vaniljsocker och äggulor fluffigt.
3. Koka upp lite vatten i en kastrull och ta sedan ur 1,5 msk och vispa ned direkt i smörkrämen.
IMG_3991 (Custom)
4. Sist rör man ned den grovhackade dajmen.
IMG_3993 (Custom) IMG_3996 (Custom)
5. Jag fyllde smörkrämen i en engångssprits och klippte ett stort hål (detta då dajmbitarna är för stora för att passera genom en tyll). Spritsa ut en klick på varje botten. Detta går förstås bra att göra med två skedar eller en spatel direkt men detta är helt klart enklast!
IMG_4010 (Custom) IMG_4026 (Custom)
6. Sedan är det bara att med hjälp av en smörkniv/spatel/slickepott att forma smörkrämen till toppar och låt sedan biskvierna stelna i kylen eller frysen en stund.
IMG_4036 (Custom) IMG_4053 (Custom)
7. Smält 2/3 av chokladen över vattenbad och finhacka resterande chokladen. När allt är smält i vattenbadet kan du rör ned den finhackade chokladen och oljan. Nu har du tempererat chokladen vilket gör att den håller sig bättre i rumstemperatur,
8. Doppa de kalla biskvierna i chokladen och skaka av överflödig choklad i bunken igen. Strö över lite finhackad dajm. Låt stelna i kylen igen eller frys in direkt.IMG_4190 (Custom) IMG_4188 (Custom)

Maken som inte är så förtjust i biskvier tyckte dock att dessa var fasligt goda. Jag som både älskar biskvier och dajm åt biskvin med andakt och fick sedan snabbt frysa in resterande godbitar så att mina nära och kära också får smaka på en bit av himmelriket!

IMG_4525 (Custom) IMG_4518 (Custom)

5 reaktion på “Dajmbiskvier

  1. Fadia

    Kan man göra dajmbiskvierna idag och servera de imorn på kvällen?? Ändras inte de då? Eller smaken?? Tacksam för svar

  2. karin Inläggsförfattare

    Hej! Det går utmärkt att göra dem idag och äta imorgon. Förvara dem i kylskåpet bara. Om du vill spara dem längre går de också kanonbra att frysa 🙂 Lycka till! Kram Karin

  3. karin Inläggsförfattare

    Hej Ã…sa! Jag använder alltid normalsaltat smör när jag bakar 🙂 Lycka till! Kram karin

  4. Pingback: Galet goda dajmbiskvier | Bambi

Lämna ett svar