Ekollon med smak av hasselnötter och choklad

Nu känns det som om hösten ändå har börjat att krypa sig på. Kvällarna blir mörkare, regnet mer frekvent och morgonluften är kylig men frisk. Jag råkade se ett recept av Mattias Kristiansson som driver bloggen ”Bake my day” där han gjort supersöta ekollon och tänkte direkt att de kändes som ett passande bakverk nu. Själva hasselnötsdegen var kanske ingen större smaksensation, men tillsammans med den lena chokladtryffeln blev det ändå en fin kombination!

Sonen har redan varit och letat under den stora eken vid lekplatsen för att försöka hitta ekollon som sedan används både till dekoration av sandiga bakverk, och till låtsaspengar eller kanske bomber mot lillsyrran? Så sent som i förra veckan hittade vi ett torkat ekollon i källaren som tydligen hade fyllt en funktion även under någon inomhuslek eller kanske hade det bara slunkit ned i fickan ute och sedan hamnat i vår soffa…

Ekollon med smak av hasselnötter och choklad, 25 st

Ekollonhattarna:
1 dl hasselnötter
½ dl farinsocker
½ dl maizena
50 g smör
1-1 ½ dl mjöl
1 msk vatten

1. Mal nötterna i en mandelkvarn eller kör dem i en matberedare till ett fint mjöl.
2. Blanda nötterna med sockret, maizena, smör, mjöl (börja med den mindre mängden mjöl) och sist vattnet (antingen för hand eller fortsätt köra allt i matberedaren) tills du har en deg.
3. Låt vila ca 30 min i kylen och rulla sedan till 25 bollar.
4. Sedan är det bara att ta fram din kreativa förmåga och forma till bollarna till små ekollonhattar! Mina såg inte ut som i receptet där jag hittade inspirationen och dina kanske har ett annat utseende? Det är bara att testa! Avsluta med att göra små hål i hattarna med en gaffel.
IMG_3569 (Custom) IMG_3570 (Custom)
5. Grädda hattarna i 175 grader i ca 12 min. Låt kallna helt.
IMG_3588 (Custom)

Ekollonen (chokladtryffel med flingsalt):
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
½ tsk flingsalt
1 msk honung

1. Hacka chokladen fint.
2. Värm grädden tills den ryker och ta då av den från plattan.
3. Lägg i chokladen, honungen och flingsaltet. Rör tills allt har smält ihop till en jämn smet.
4. Häll över chokladen i en skål och ställ i kylskåpet tills den stelnat helt.

Montering:
Ja hörrni, nu gäller det åter igen att ta fram de kreativa egenskaperna och med hjälp av en sked skrapa upp en liten boll med choklad som relativt fort (så inte chokladen blir för varm) måste formas till en kula som man trycker emot ekollonhatten. Jag tryckte dit den och försökte sedan liksom smeta ned lite choklad mot hatten så att chokladkulan blev platt i ena änden och lite choklad fäste mot hatten. Jag hoppas ni förstår eller lyckas ännu bättre själva! Jag var tyvärr ensam hemma när dessa gjordes och kunde därför inte ta några kort under tiden 😉

IMG_3600 (Custom) IMG_3734 (Custom)

Sedan passar man på att ta med barnen ut i skogen och letar upp en ek med ekollon på så att de vet vad det är man har bakat, och så lär de sig att känna igen en ek när de ser den. Visst blev de vackra!

IMG_3724 (Custom)  IMG_3736 (Custom)

En reaktion på “Ekollon med smak av hasselnötter och choklad

Lämna ett svar