Min svärmor är fantastisk i köket, både när det gäller mat och bakning! Det är dock inte alltid så lätt att få recept från henne då det ofta låter ”en skvätt sånt”, eller ”en dutt med det”. Men jag har fått ett lite annorlunda recept på en hallonpaj som jag gärna vill dela med mig av då jag har letat efter ett liknande men inte funnit det. Glasyren ovanpå gör den krispig och detta är en av min mans absoluta favoritkakor.
Hallonpaj, en pajform ca 27 cm i diameter
200 g smör
6 dl vetemjöl
25 g jäst
½ dl socker
2 st ägg
2 dl hallonsylt
Glasyr:
75 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1. Nyp ihop smöret med mjölet,
2. Lös upp jästen i sockret.
3. Vispa upp äggen i en liten skål.
4. Rör ned jästblandningen och äggen i mjöl- och smörblandningen och forma till en deg.
5. Kavla 2/3 av degen mellan plastfolie och täck en smörad pajform, ca 27 cm i diameter.
6. Bred ut sylten i pajskalet.
7. Ta 1/3 av degen och kavla mellan plastfolie. Använd en degsporre eller pizzaskärare för att göra remsor att lägga i rutmönster över pajen.
Â
8. Smält smöret till glasyren i en kastrull och blanda ned socker och vaniljsocker.
9. Häll eller pensla på glasyren över hela kakan.
10. Låt jäsa 1 timma.
11. Grädda i ugnen i 200 grader i ca 25 min.
Â
Pajen serveras med fördel som den är, men går även bra att äta med en klick grädde eller vaniljsås.
Mmm låter verkligen super gott! Hade tänkt försöka mig på att baka receptet inom kort😄dock undrar jag över punkt
2. Lös upp jästen i sockret. Innebär det att man ska smälta sockret o sedan smula ner jästen i det varma sockret eller att man bara ska smula ner jästen i sockret? Tusen tack på förhand och tack för receptet. Såg det i den trevliga baktidningen Baka nr 4, 2014.
Mmm låter verkligen super gott! Hade tänkt försöka mig på att baka receptet inom kort😄dock undrar jag över punkt
2. Lös upp jästen i sockret. Innebär det att man ska smälta sockret o sedan smula ner jästen i det varma sockret eller att man bara ska smula ner jästen i sockret? Tusen tack på förhand och tack för receptet. Såg det i den trevliga baktidningen Baka nr 4, 2014.
Hej Nicolette! Vad roligt att du blev inspirerad till att prova min hallonpaj 🙂 och visst är BAKA en underbar tidning! nu till din fråga: när man blandar jäst med vanligt strösocker så ”smälter” jästen till en kletig massa, precis som när man löser upp jästen med ljummen mjölk. Du behöver alltså inte värma sockret. Hoppas du också gillar pajen, lycka till! Kram Karin