Regnet duggar över oss idag men det är ett stilla och varmt regn då termometern i mitt kök visar 14,5 grader och de flerfärgade höstlöven är alldeles stilla. Vackert! Idag blir det lite städning och jag har redan fått stoppa mig själv flera gånger för att inte dra igång ett bak då jag egentligen har annat som behöver göras! Bort med alla bakböcker som ligger överallt och fram med dammsugare och Ajax istället. Så inget nybakat idag, men jag bjuder er gärna på ett recept som vi mumsade på till fredagsmyset förra veckan, en variant på vår älskade kladdkaka förstås 🙂
Kladdkaka med saltlakrits
180 g smör
300 g strösocker (3,5 dl)
1 msk vaniljsocker
135 g mjöl ( 2 1/4 dl)
3 st ägg
1 tsk bakpulver
60 g kakao (1,5 dl)
2 nypor salt
3 st Kick saltlakrits, hackad i mindre bitar
Grädde och saltlakritsflakes till servering
1. Smält smöret i en kastrull och ta av grytan från plattan.
2. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kakao och salt i en bunke.
3. Rör i sockret i det smälta smöret.
4. Tillsätt ett ägg i taget i grytan.
5. Vänd ned de torra varorna i grytan och häll smeten i en ugnsform eller en mindre långpanna.
6. Hacka lakritsen grovt och tryck ned i smeten, dra ev. några varv med en gaffel så att kolan döljs av smet.
Â
7. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10-12 min tills kakan stelnat i kanterna men fortfarande är lite lös i mitten. Låt kakan svalna.
Spritsa vispad grädde runt den kalla kakan. Strö över lite saltlakritsflakes och servera den till de lyckliga gästerna!
Â
  Â