Vaniljhorn med chokladmyntasocker

Oj oj oj. Nu har jag roat mig på egen hand i Stockholm i dagarna två och jag försöker smälta allt roligt som jag upplevt, Alltifrån behagliga tågresor med en god bok, bra musik och radioprogram i lurarna till en fantastisk kväll med en fin vän. Jag fick också in lite shopping, ett spontant teaterbesök och en middagslur eller två. Men mitt egentliga syfte med resan var ju att besöka Choklad- och bakmässan vilket jag ägnade halva lördagen åt. Det var underbart att går runt bland utställarna och dofta, smaka, titta och träffa trevliga människor. Mer om mässan och bilder kommer inom kort här på bloggen, och tills dess får ni hålla till godo med ett underbart recept på vaniljhorn med en speciell ingrediens från en barndomsvän…

För någon vecka sedan hörde en barndomsvän av sig och erbjöd mig att få prova att baka med hennes egengjorda chokladmyntasocker. Jag blev så glad, både över att hon tänkt på mig och över att få prova något nytt och spännande i min bakning! Vi fick till en träff med våra barn på lekplatsen som vi också lekt på som barn, och jag fick denna söta burken i  min hand. Hon har rätt och slätt torkat chokladmynta och mortlat det tillsammans med strösocker. Det blev en precis lagom smak av mynta tyckte jag, och valde att både ha i lite av sockret i mina vaniljhorn och sedan vände jag de nygräddade kakorna i sockret med. Det blev magnifika! Så tack Jessica för att du tänkte på mig och att du delade med dig av din skörd! Om man inte har just detta socker kan man förstås använda vanligt strösocker för det är ett kanonrecept på vaniljhorn gott folk.

IMG_6849 (Custom)

Vaniljhorn med chokladmyntasocker, 25-30 st

250 g rumsvarmt smör
1 ½Â dl florsocker
3 msk chokladmyntasocker (kan bytas ut mot knappt ½ dl florsocker)
1 msk vaniljsocker
1nypa salt
5 ½ dl mjöl

Chokladmyntasocker eller vanligt strösocker att vända de nygräddade kakorna i.

1. Rör smör, de olika sockersorterna och salt krämigt.
2. Tillsätt mjölet och forma till en deg.
3. Låt degen vila i kylskåpet en halvtimma.
4. Dela upp degen i ca 30 bitar, jag gjorde 32 st så jag fick 16/plåt. Forma bitarna till horn och lägg på en bakplåtsklädd plåt.
IMG_6969 (Custom)
5. Grädda i 180 grader i ca 8-10 min.
IMG_6979 (Custom)
6. Vänd hornen i chokladmyntasocker (eller vanligt strösocker) medans kakan är varm (var försiktig, de är spröda och ömtlåliga – men det är ju det som är så gott!)
IMG_6983 (Custom)

De fullkomligt smälte i munnen och lämnade en mild smak av mynta efter sig! De hann faktiskt inte ens in i frysen innan burken gapade tom 🙂

horn2 IMG_7006 (Custom)

 

Lämna ett svar