Äppelmunkar

I lördags var jag pÃ¥ loppis och fyndade ett munkjärn! Jag fullkomligt tappade andan när jag fick syn pÃ¥ det i hyllan och sedan tog jag mig liksom i trans fram till hyllan det stod pÃ¥ och lade det snabbt i min korg innan nÃ¥gon annan hann före. När jag sedan tittade pÃ¥ prislappen blev jag ännu gladare – 15 kr! Kan det bli bättre? Nej, det var verkligen ren och skär lycka den morgonen och inte kunde jag vänta mÃ¥nga timmar innan järnet var diskat och en smet ihopvispad.
IMG_2792 (Custom) IMG_2782 (Custom)
Premiären bjöd på underbart goda äppelmunkar med äppelmos gjord på min svärmors höstäpplen. Första omgången brände jag lite i botten, så man behöver lära känna järnet och vilken temperatur på spisen som är lagom, men sedan är det bara att njuta!
IMG_2853 (Custom) IMG_2865 (Custom)

Äppelmunkar, ca 10-12 st

3 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 ½ dl socker
2 st ägg
3/4 dl mjölk
2 msk smält smör

1. Blanda de torra varorna i en bunke.
2. Tillsätt äggen och blanda.
3. Rör sist i mjölken och smöret och rör slätt. Nu har du en ganska tjock smet.
4. Värm munkjärnet på spisen på medelvärme. Pensla både i hålen och på insidan av locket med flytande smör eller lite smält smör.
IMG_2794 (Custom)
5. Klicka i smet så att ca hälften av hålen är fyllda. Klicka sedan i en tsk äppelmos i varje munk och lägg sedan en liten klick smet ovanpå äppelmoset.
IMG_2807 (Custom) IMG_2809 (Custom)
6. Stäng locket och låt munkarna gräddas någon minut. Sedan vänder man på hela järnet och öppnar det lite för att se om de gräddats färdigt på ena sidan.
IMG_2812 (Custom) IMG_2796 (Custom)
LÃ¥t dem sedan gräddas en liten stund pÃ¥ denna sida (med locket nedÃ¥t) för att sedan peta lite pÃ¥ dem med fingret för att se om de är färdiga. Om de känns lösa och dallriga kan man vända nÃ¥gra gÃ¥nger till pÃ¥ järnet tills de är gyllenbruna pÃ¥ bÃ¥da sidor och de känns mer mjuka och stabila när man petar lite pÃ¥ dem. Detta mina vänner, är ett riktigt roligt hantverk men man mÃ¥ste ha lite tÃ¥lamod och prova sig fram 😉

Häll sedan ur de nygräddade munkarna i en skål eller ett fat med strösocker. Rulla dem i sockret och låt dem svalna något innan man hugger in på dem så att man inte bränner sig på sylten.
IMG_2831 (Custom) IMG_2893 (Custom)

Äppelmunkarna doftar ljuvligt och man bör faktiskt hugga in på dem så fort de svalnat, då är de som bäst!
IMG_2871 (Custom)   IMG_2848 (Custom)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *