Skurna pepparkakor

Förra veckan kom de första snöflingorna singlande ned en morgon när jag och barnen gick till förskolan. I ett svagt ögonblick lovade jag sonen pepparkakor och glögg när han kom hem, och hade då tänkt mig att köpa en förpackning med färdiga kakor på ICA. Glömsk som man kan vara ibland låg de där pepparkakorna kvar på hyllan inne på ICA och jag fick äntligen tummen ur att baka skurna pepparkakor efter ett recept från min svärmor. De är precis lagom kryddstarka och lite knäckiga i smaken. Dessutom är det perfekt att frysa degen i längder och ta upp efter hand du skall äta dem. Skiva dem tunt direkt från frysen och grädda på plåtar.

Skurna pepparkakor, ca 40 st

125 g smör
1 dl socker
½ dl sirap
1 msk malen kanel
1 tsk malen nejlika
1 tsk ingefära
½ tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl
1 msk vatten
½-1 dl mandelsplitter/hackad mandel

1. Smält smöret tillsammans med sockret och sirapen. Låt svalna.
2. Tillsätt vatten, kryddorna, mjöl, bikarbonat och ev. mandel. Arbeta ihop till en deg (min blev lite lös då jag hade för varmt smör i, men efter en stund i kylskåpet gick det prima att forma degen).
3. Forma degen till två rektangulära längder (jag gjorde en med mandel och en utan).
IMG_4051 (Custom)
4. Ställ degen kallt, gärna över natten. Jag lade min i frysen en stund innan jag skar den i tunna skivor vilket är mycket enklare när degen är frusen.
IMG_4062 (Custom) IMG_4082 (Custom) IMG_4069 (Custom) IMG_4070 (Custom)
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 4 min i 225 grader.
IMG_4091 (Custom) IMG_4087 (Custom)

Gissa om sonen blev glad när han kom hem från förskolan och detta fatet väntade på oss. Han spädde ut sin glögg med lite vatten och drack två små sippar men han var sååå nöjd med att mamma höll löftet om glögg och pepparkakor under eftermiddagen. Jag frös in resten som vi inte åt upp och känner mig nöjd över att ha påbörjat julbaket 2014 🙂

IMG_4129 (Custom) IMG_4169 (Custom)IMG_4144 (Custom) IMG_4142 (Custom)

Lämna ett svar