Play doh

Vissa lekar och aktiviteter går i perioder i vårt hem. Just nu är det ”dega” som är klart populärast, och till min lycka har nu även lillan förstått det här med att dega utan att stoppa något i munnen och hon kan sitta lääänge mitt emot sin bror och skratta åt hans lustigheter och knåda sin lilla deg. Men när det tillslut kommer en degklump farandes genom luften, då vet man att även lilltjejen tröttnat…
IMG_0377 (Custom) IMG_0388 (Custom) IMG_0397 (Custom)

Play doh-deg är ju både dyr och torkar snabbt om ni frågar mig. Så i helgen gjorde jag en stor sats med egen deg och färgade i olika färger. Jag provade dr. Oetkers nya gelfärger då jag tycker att karamellfärg/hushållsfärg ofta tillför för mycket vätska i degen/bakverket. Man behövde använda ganska mycket av deras gelfärg för att uppnå önskad färg, men jag upplevde inte att degens konsistens blev påverkad. I paketet ingår bara tre färger: gul, röd och blå, men med lite blandningar får man även till grön, lila och orange (se nedan hur jag blandade).

Play doh-deg

7 ½ dl mjöl
3 dl salt
3 msk olja
2 ½ msk citronsyra eller alun
7 ½ dl hett vatten

Gelfärger/pastafärger/karamellfärger

1. Blanda de torra varorna i en stor bunke.
2. Koka upp vattnet.
3. Häll det heta vattnet över de torra varorna och tillsätt oljan. Arbeta ihop till en smidig deg, antingen med assistent eller med en slev (degen blir ju rätt varm!).
4. När degen svalnat något delade jag upp den i 6 delar och färgade i 6 olika färger med endast tre färger som bas. Gul, blå, röd, gul + röd= orange, röd + blå = lila, blå + gul= grön. Jag använde plasthandskar för att inte få färg på händerna.
IMG_0988 (Custom) IMG_0990 (Custom)
IMG_1014 (Custom) IMG_1026 (Custom)
5. Förvara degen i burkar med tättslutande lock.
doh

Sedan är det bara att låta kreativiteten flöda! Förra julen fick barnen ett kit för att göra kakor och cupcakes med play doh, undrar vem som blev gladast på julafton, barnen eller jag? 😉 Det är verkligen roligt när båda barnen kan leka på samma villkor och mamma kan sitta ned mitt emellan dem och bara njuta av en kopp kaffe…fram tills att det eventuellt landar en degklump i kaffet förstås 😉
IMG_1101 (Custom) IMG_1125 (Custom)   IMG_1159 (Custom) IMG_1161 (Custom)

Receptet på degen hittade jag här.

Lämna ett svar