Lemon sugar cookies

I veckan har jag provat att baka med en ny produkt från dr.Oeteker som kanske kommer att saluföras i svenska butiker, nämligen zest från citron och apelsin. Ett zestjärn använder man ju för att skala av det yttersta skalet av en citrusfrukt för att sedan använda i bakning eller matlagning, därav namnet citruszest. Ibland kan det ju vara svårt att alltid ha färska citrusfrukter hemma när bakandan faller på och när man väl använt skalet behöver man ju veta vad man skall använda den övriga frukten till innan den blir förstörd. Då kan det vara bra att ha någon påse med dessa smaker i skafferiet redo att ta fram.
IMG_9501 (Custom) IMG_9520 (Custom)

Först provade jag den med citrussmak och två påsar motsvarar skalet av en citron. Det doftade fräsch citron när jag öppnade påsen och både smet och kakor smakade verkligen citron (även om jag tror att en färsk citron hade gett ännu mer smak). Detta är något jag kommer se till att alltid ha hemma framöver om produkten kommer i bakhyllan, så att jag slipper sticka fingret i fler mögliga stackars citroner som hamnat längst in i kylskåpet.

De här kakorna har jag tänkt baka länge då jag gillar att de skall rullas i sockret varpå de blir så knäckiga på utsidan men sega inuti! Receptet hittade jag här. Passade även på att prova min nya kakstämpel från Ã…hléns. Trevlig helg!

Lemon sugar cookies, ca 25-30 st

125 g rumsvarmt smör
2 1/4 dl socker
3,5 dl mjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 st påsar citronzest från Dr. Oetker (eller skalet från 1 citron)

1. Vispa det rumsvarma smöret med sockret till en krämig massa.
2. Tillsätt övriga ingredienser så att du får en deg.
3. Forma bollar av degen och rulla dem i socker innan du lägger 9-12 bollar/plåt (då de flyter ut lite).
IMG_9527 (Custom)
4. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10 min.
5. Om du vill kan du låta kakorna vara som de är när du tar ut dem ur ugnen, alternativt stämplar du dem med en kakstämpel som jag gjorde.
IMG_9551 (Custom) IMG_9572 (Custom)
IMG_9584 (Custom)IMG_9634 (Custom) IMG_9650 (Custom)

Lämna ett svar