Lillans äpplekaka

För många år sedan anordnades det en tävling här i byn där man skulle baka och tävla med sin godaste kaka med äpple i. Jag råkade arbeta i fruktavdelningen på en affär just då och såg då till att placera det vinnande receptet intill äppledisken, och självklart tog jag med mig ett recept hem 🙂 Det vad ”Lillans äpplekaka” som hade vunnit och om ni bakar den själva så förstår ni varför…

Jag har bytt ut lite av bakpulvret mor bikarbonat då det är en ganska ”tung” kaka samt minskat ned på ett ägg då jag ofta har stora ägg när jag bakar.

IMG_2733 (Custom)

Lillans äpplekaka

7,5 dl rivet äpple (ca 4 st stora äpplen)
5 st ägg
4 dl socker
150 g smält smör
6 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk malen kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

Frosting:
120 g rumstempererat smör
200 g philadelfiaost
8 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
ev. lite saft från en citron

1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Blanda de torra varorna i en bunke.
3. Skala och riv äpplena, krama ur dem också så de släpper lite vätska.
IMG_2741 (Custom)
4. Smält smöret och låt svalna något.
5. Blanda i äpplena i äggsmeten och vänd ned de torra varorna.
6. Tillsätt sist det smälta smöret och rör slätt.
7. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
IMG_2744 (Custom)
8. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 12-15 min.
9. Låt kakan kallna helt innan man brer över frostingen.
IMG_2758 (Custom) IMG_2759 (Custom)

Såhär gör du frostingen:
Blanda alla ingredienserna med en elvisp till en jämn frosting och bred över den kalla kakan. Låt stå svalt eller i kylskåp en liten stund så frostingen stelnar något.

IMG_2768 (Custom) IMG_2764 (Custom)   IMG_2773 (Custom) IMG_2805 (Custom)

Att dekorera med flaggor är inte bara estetiskt tilltalande utan också praktiskt då man kan plasta kakan utan att förstöra glasyren 🙂

IMG_2781 (Custom) IMG_2797 (Custom)

5 reaktion på “Lillans äpplekaka

  1. Pernilla

    Om jag inte har någon bikarbonat utan bara bakpulver hur mycket ska jag ha då???3 tsk bakpulver eller???plus att om jag ska göra den i en rund form med löstagbar kant ska jag då halvera receptet tror du???Med vänlig hälsning, pernilla

  2. karin Inläggsförfattare

    Hej Pernilla! Ja 3 tsk bakpulver kan du ta om du saknar bikarbonat 🙂 Jag har svårt att uppskatta hur mycket smet det blir till en rund form, men prova med halva receptet och se till att inte fylla formen mer än ca 3/4 då den reser sig under gräddningen. Den kommer troligen också att behöva mer tid i ugnen. Men prova och återkom gärna om hur det blev! Kram karin

  3. karin Inläggsförfattare

    Hej Betty! Ja denna kaka är verkligen en favorit och passar ju extra bra nu när höstäpplena börjar komma 🙂 Min plåt är 30×40 cm. Lycka till! Kram Karin

Lämna ett svar