Silviakaka är ju en klassisk kaka som oftast bakas i långpanna och toppas med kokos. Men jag gör ibland en lite mindre variant i en springform som blir lagom att ta med till min lilla arbetsgrupp på jobbet eller en fika med några vänner. Då jag bakade denna en regnig dag kände jag att det behövdes lite färgglatt strössel istället för kokos 😉
Silviakaka, en springform Å 24 cm
2 st ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 dl mjöl
1 dl kallt vatten
Glasyr:
75 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 st äggula
Färgat strössel eller kokos som garnering
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Klä en springform med bakplåtspapper i botten och smöra och bröa formen.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Blanda mjölet och bakpulvret med en ballongvisp så att det inte blir några klumpar innan du försiktigt vänder ned det i äggsmeten.
5. Tillsätt vattnet och rör slätt.
6. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 min.
7. Låt kakan svalna innan du häller över glasyren och strör över strösslet.
Såhär gör du glasyren:
1.Smält smöret och ta av från plattan.
2. Rör ner övriga ingredienser och häll glasyren direkt på den kallnade kakan.
3. Häll strössel eller kokos på glasyren. Låt stelna i kylen en stund innan servering.