Kanellängd i sockerkaksform

I veckan var det dagisfest och självklart hade vi med oss fikakorg. Förutom en mattermos med varmkorv ville jag ta med bullar då det är en av sonens favoriter och dessutom är det enkelt att ta med. Men att stå och göra bullar och passa plåtar är tidskrävande när man har små barn, då är det ju lättare att slänga ihop en vetelängd av någon slag. Men jag tycker att de där längderna kan bli lite torra och tråkiga så därför blev jag så glad när jag hittade ett nytt sätt att göra något snabbt med min bulldeg. Nämligen skära rutor av degen och ställa dem i en sockerkaksform! Har ni hört så roligt, och snyggt blev det också 🙂

Jag använde mig av mitt vanliga recept på bulldeg men en halverad sats då jag bara ville göra en form. Jag tycker att vetedegen blir saftigare om den får kalljäsa så jag ser till att alla ingredienser är rumstempererade innan jag blandar ihop dem antingen i bakmaskin eller för hand. Degen får också jäsa lite längre i 2 omgångar än om jag hade gjort degen på fingervarm mjölk och smält smör.

Jag kan lova att denna kanellängd blev allt annat än torr!

Kanellängd i form, 1 st

25 g jäst
75 g rumsvarmt smör
1 tsk kardemummakärnor (skall malas/mortlas innan den läggs i degen)
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
7-8 dl mjöl

Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk kanel

Garnering:
Uppvispat ägg och pärlsocker

1. Mortla kardemumman.
2. Smula jästen i en bunke.
3. Tillsätt övriga rumstempererade ingredienser och knåda ihop till en smidig deg som släpper bunkens kanter (ta i lite av mjölet i taget då det kan behövas olika mycket mjöl beroende på sort).
4. Låt jäsa under bakduk/jäslock i 1,5 h.
IMG_5029 (Custom) IMG_5035 (Custom)
5. Under tiden kan du blanda ihop ingredienserna till fyllningen: Rör ihop rumsvarmt smör med övriga ingredienser så det blir en mjuk massa.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut en stor rektangel ca 55×45 cm.
7. Bred fyllningen över degen och skär 6 remsor från långsidan på rektangeln.
IMG_5040 (Custom) IMG_5047 (Custom)
8. Lägg sedan remsorna på varandra och skär dem i fem lika stora bitar. Ställ bitarna upp i en sockerkaksform klädd med bakplåtspapper. Fördela bitarna jämnt i formen så att det inte blir tomt i någon av ändarna, de jäser ihop sedan! Låt jäsa i 45 min.
IMG_5048 (Custom) IMG_5052 (Custom)
10. Ställ ugnen på 200 grader.
11. Pensla längden med uppvispat ägg och strö pärlsocker över den när den har jäst färdigt.
bullar2 IMG_5086 (Custom)
12. Sänk värmen till 180 grader när du ställer in formen längst ned i ugnen. Jag gräddade min form i ca 25 min och lade sedan på lite aluminiumfolie över formen de sista 5 minuterna för att den inte skulle få mer färg. Jag testade innertemperaturen på längden och när den är ca 96-08 grader så vet man att den är färdiggräddad i mitten.

IMG_5143 (Custom) IMG_5156 (Custom)

Halva längden togs med till dagisfesten och halva frös jag in direkt. Men väl på plats på picknickfilten hann jag förstås inte ta något kort på den uppskurna kakan, det får bli nästa gång jag bakar denna otroligt enkla och goda kanellängd!

IMG_5153 (Custom) IMG_5176 (Custom)

16 reaktion på “Kanellängd i sockerkaksform

 1. Helene

  Hej
  Först måste jag bara säga vilka underbara saker du bakar och så gärna delar med dig, toppen fina bilder och det blir då lättare att förstå hur man ska göra. Nu till min fråga, rinner inte smöret ner i formen när msn gräddar vetelängden i ugnen?
  Ha en bra dag

  Helene

 2. karin Inläggsförfattare

  Hej Helene! Tack för visad uppskattning, det värmer! 🙂 Svaret på din fråga blir nej, smöret rinner inte ner. Det skulle ju i så fall vara samma problem med vanliga bullar för där kan ju också smöret rinna ner i botten men det håller sig där det ska 😉 Det var första gången jag gjorde på det här sättet, men absolut inte sista! Hoppas du provar också, ha en bra sommar!/ Kram Karin

 3. Carro

  Hej!
  Du bakar denna i en ’avlång sockerkaksform’. Vad är skillnad på den och en brödform? (1,5 liter)

 4. karin Inläggsförfattare

  Det är en brödform jag menar Carro 🙂 Men då jag sällan bakar bröd är det mer en sockerkaksform för mig 😉 Men jag skall nog kalla det brödform i fortsättningen, tack! M v h Karin

 5. sara s

  Håller på att grädda dessa för första gången, efter ca 10 minuter så höll dom på att rymma ur formen… Hur stor form använder du?

 6. karin Inläggsförfattare

  Hej Sara! Min längd steg också en liten bit ovan kanten, men sedan höll den sig på plats – hoppas din också sansade sig 😉 min brödform möter 25 cm på längden och ca 10 cm på bredden. Å…terkom gärna med hur det gick! M v h Karin

 7. sara s

  Hej igen!
  Dom blev jättegoda!!! Så luftiga och saftiga så jag kommer absolut att göra om det.
  Men, mina var inte så fogliga och höll sig kvar i formen. Jag tror vi har samma stl på formarna. Botten på mina formar är 25 x 9 cm och höjden 8.5 cm.
  Jag använde den röda jästen, kan det ha betydelse?
  Nästa gång jag bakar ska jag testa att göra bitarna något mindre och dela upp det i tre formar i stället (jag körde ju dubbel sats).
  Tack för en underbart inspirerande blogg och snabbt svar!!!

 8. karin Inläggsförfattare

  Vad roligt att det blev ett lyckat bak till slut 🙂 och visst är det bara såå gott och saftig det där vetebrödet! Kanske hade du bra fart i den röda jästen eller så gjorde vi olika stora rutor? Men vad roligt att du inspireras av min blogg, jag blir också inspirerad att fortsätta baka när man får så fin respons, tack! Kram Karin

 9. Jasmin

  Min står i ugnen nu och herre vad grotesk den är haha! Ser väldigt smarrig ut dock.
  Haft vete special och tror jag gjorde kavlingen lite för tjock, ska bli spännande som tusan! 😀

 10. karin Inläggsförfattare

  Vad härligt det låter med ditt bak! Berätta gärna hur det gick med den groteska kanellängden 😉 Kram Karin

 11. Lena

  Hihi, när jag gjorde så trillade en del fyrkanter ur formen och hela längden pyste upp och blev jättestor och spretig. Haha, men jättegod!

 12. karin Inläggsförfattare

  Hej Lena, vad konstigt att den verkar krypa ur formen för många som provar den? Jag måste göra ett nytt försök snart igen och se om jag bara hade tur som fick alla plattorna på plats förra gången 😉 Men vad härligt att du tar det med ett skratt 🙂 Kram Karin

 13. sara s

  Nu har jag gjort dom för andra gången. Å„ven denna gång gjorde jag dubbel sats, men jag gjorde lite mindre bitar och lite fler, stoppade dom i tre formar (21×10, 25×10 och 23×23) och nu var det bättre fason på dom. Hoppas dom smakar lika gott som sist!
  Tack för ett toppenrecept!

 14. karin Inläggsförfattare

  Vad roligt att du gav dig på dem en gång till, nu blev jag också sugen på att baka den igen 🙂 /Karin

 15. Jessica

  Hittade din blogg för några dagar sedan och här finns mycket som jag skulle vilja testbaka. Denna kanellängd testade jag idag och jag vill lova att detta inte blir sista gången den kommer att bakas i detta hus. Hoppas det är ok med dig att jag lånade receptet och länkade tillbaka till din blogg. Tack för en härlig blogg som jag kommer följa framöver och tack för ett härligt recept.

 16. karin Inläggsförfattare

  Hej Jessica! Vad roligt att du hittat hit och självklart vill jag att ni bakar mina recept och blir bara jätteglad om ni länkar tillbaka, tack! 🙂 Vilken trevlig blogg du har själv! Den där crŨme brulén med mjölkchoklad lät ju bara såå god! Kanske blir det jag som länkar till dig nästa gång 😉 Välkommen åter, kram Karin

Lämna ett svar