Kanellängd i sockerkaksform

I veckan var det dagisfest och självklart hade vi med oss fikakorg. Förutom en mattermos med varmkorv ville jag ta med bullar dÃ¥ det är en av sonens favoriter och dessutom är det enkelt att ta med. Men att stÃ¥ och göra bullar och passa plÃ¥tar är tidskrävande när man har smÃ¥ barn, dÃ¥ är det ju lättare att slänga ihop en vetelängd av nÃ¥gon slag. Men jag tycker att de där längderna kan bli lite torra och trÃ¥kiga sÃ¥ därför blev jag sÃ¥ glad när jag hittade ett nytt sätt att göra nÃ¥got snabbt med min bulldeg. Nämligen skära rutor av degen och ställa dem i en sockerkaksform! Har ni hört sÃ¥ roligt, och snyggt blev det ocksÃ¥ 🙂

Jag använde mig av mitt vanliga recept på bulldeg men en halverad sats då jag bara ville göra en form. Jag tycker att vetedegen blir saftigare om den får kalljäsa så jag ser till att alla ingredienser är rumstempererade innan jag blandar ihop dem antingen i bakmaskin eller för hand. Degen får också jäsa lite längre i 2 omgångar än om jag hade gjort degen på fingervarm mjölk och smält smör.

Jag kan lova att denna kanellängd blev allt annat än torr!

Kanellängd i form, 1 st

25 g jäst
75 g rumsvarmt smör
1 tsk kardemummakärnor (skall malas/mortlas innan den läggs i degen)
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
7-8 dl mjöl

Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk kanel

Garnering:
Uppvispat ägg och pärlsocker

1. Mortla kardemumman.
2. Smula jästen i en bunke.
3. Tillsätt övriga rumstempererade ingredienser och knåda ihop till en smidig deg som släpper bunkens kanter (ta i lite av mjölet i taget då det kan behövas olika mycket mjöl beroende på sort).
4. Låt jäsa under bakduk/jäslock i 1,5 h.
IMG_5029 (Custom) IMG_5035 (Custom)
5. Under tiden kan du blanda ihop ingredienserna till fyllningen: Rör ihop rumsvarmt smör med övriga ingredienser så det blir en mjuk massa.
6. Ta upp degen pÃ¥ mjölat bakbord och kavla ut en stor rektangel ca 55×45 cm.
7. Bred fyllningen över degen och skär 6 remsor från långsidan på rektangeln.
IMG_5040 (Custom) IMG_5047 (Custom)
8. Lägg sedan remsorna på varandra och skär dem i fem lika stora bitar. Ställ bitarna upp i en sockerkaksform klädd med bakplåtspapper. Fördela bitarna jämnt i formen så att det inte blir tomt i någon av ändarna, de jäser ihop sedan! Låt jäsa i 45 min.
IMG_5048 (Custom) IMG_5052 (Custom)
10. Ställ ugnen på 200 grader.
11. Pensla längden med uppvispat ägg och strö pärlsocker över den när den har jäst färdigt.
bullar2 IMG_5086 (Custom)
12. Sänk värmen till 180 grader när du ställer in formen längst ned i ugnen. Jag gräddade min form i ca 25 min och lade sedan på lite aluminiumfolie över formen de sista 5 minuterna för att den inte skulle få mer färg. Jag testade innertemperaturen på längden och när den är ca 96-08 grader så vet man att den är färdiggräddad i mitten.

IMG_5143 (Custom) IMG_5156 (Custom)

Halva längden togs med till dagisfesten och halva frös jag in direkt. Men väl på plats på picknickfilten hann jag förstås inte ta något kort på den uppskurna kakan, det får bli nästa gång jag bakar denna otroligt enkla och goda kanellängd!

IMG_5153 (Custom) IMG_5176 (Custom)

16 reaktion på “Kanellängd i sockerkaksform

  1. Helene

    Hej
    Först måste jag bara säga vilka underbara saker du bakar och så gärna delar med dig, toppen fina bilder och det blir då lättare att förstå hur man ska göra. Nu till min fråga, rinner inte smöret ner i formen när msn gräddar vetelängden i ugnen?
    Ha en bra dag

    Helene

    Svara
  2. karin Inläggsförfattare

    Hej Helene! Tack för visad uppskattning, det värmer! 🙂 Svaret pÃ¥ din frÃ¥ga blir nej, smöret rinner inte ner. Det skulle ju i sÃ¥ fall vara samma problem med vanliga bullar för där kan ju ocksÃ¥ smöret rinna ner i botten men det hÃ¥ller sig där det ska 😉 Det var första gÃ¥ngen jag gjorde pÃ¥ det här sättet, men absolut inte sista! Hoppas du provar ocksÃ¥, ha en bra sommar!/ Kram Karin

    Svara
  3. Carro

    Hej!
    Du bakar denna i en ‘avlÃ¥ng sockerkaksform’. Vad är skillnad pÃ¥ den och en brödform? (1,5 liter)

    Svara
    1. karin Inläggsförfattare

      Det är en brödform jag menar Carro 🙂 Men dÃ¥ jag sällan bakar bröd är det mer en sockerkaksform för mig 😉 Men jag skall nog kalla det brödform i fortsättningen, tack! M v h Karin

      Svara
  4. sara s

    HÃ¥ller pÃ¥ att grädda dessa för första gÃ¥ngen, efter ca 10 minuter sÃ¥ höll dom pÃ¥ att rymma ur formen… Hur stor form använder du?

    Svara
    1. karin Inläggsförfattare

      Hej Sara! Min längd steg ocksÃ¥ en liten bit ovan kanten, men sedan höll den sig pÃ¥ plats – hoppas din ocksÃ¥ sansade sig 😉 min brödform möter 25 cm pÃ¥ längden och ca 10 cm pÃ¥ bredden. Ã…terkom gärna med hur det gick! M v h Karin

      Svara
      1. sara s

        Hej igen!
        Dom blev jättegoda!!! Så luftiga och saftiga så jag kommer absolut att göra om det.
        Men, mina var inte så fogliga och höll sig kvar i formen. Jag tror vi har samma stl på formarna. Botten på mina formar är 25 x 9 cm och höjden 8.5 cm.
        Jag använde den röda jästen, kan det ha betydelse?
        Nästa gång jag bakar ska jag testa att göra bitarna något mindre och dela upp det i tre formar i stället (jag körde ju dubbel sats).
        Tack för en underbart inspirerande blogg och snabbt svar!!!

        Svara
        1. karin Inläggsförfattare

          Vad roligt att det blev ett lyckat bak till slut 🙂 och visst är det bara såå gott och saftig det där vetebrödet! Kanske hade du bra fart i den röda jästen eller sÃ¥ gjorde vi olika stora rutor? Men vad roligt att du inspireras av min blogg, jag blir ocksÃ¥ inspirerad att fortsätta baka när man fÃ¥r sÃ¥ fin respons, tack! Kram Karin

          Svara
  5. Jasmin

    Min står i ugnen nu och herre vad grotesk den är haha! Ser väldigt smarrig ut dock.
    Haft vete special och tror jag gjorde kavlingen lite för tjock, ska bli spännande som tusan! 😀

    Svara
    1. karin Inläggsförfattare

      Vad härligt det lÃ¥ter med ditt bak! Berätta gärna hur det gick med den groteska kanellängden 😉 Kram Karin

      Svara
  6. Lena

    Hihi, när jag gjorde så trillade en del fyrkanter ur formen och hela längden pyste upp och blev jättestor och spretig. Haha, men jättegod!

    Svara
    1. karin Inläggsförfattare

      Hej Lena, vad konstigt att den verkar krypa ur formen för mÃ¥nga som provar den? Jag mÃ¥ste göra ett nytt försök snart igen och se om jag bara hade tur som fick alla plattorna pÃ¥ plats förra gÃ¥ngen 😉 Men vad härligt att du tar det med ett skratt 🙂 Kram Karin

      Svara
  7. sara s

    Nu har jag gjort dom för andra gÃ¥ngen. Även denna gÃ¥ng gjorde jag dubbel sats, men jag gjorde lite mindre bitar och lite fler, stoppade dom i tre formar (21×10, 25×10 och 23×23) och nu var det bättre fason pÃ¥ dom. Hoppas dom smakar lika gott som sist!
    Tack för ett toppenrecept!

    Svara
  8. karin Inläggsförfattare

    Vad roligt att du gav dig pÃ¥ dem en gÃ¥ng till, nu blev jag ocksÃ¥ sugen pÃ¥ att baka den igen 🙂 /Karin

    Svara
  9. Jessica

    Hittade din blogg för några dagar sedan och här finns mycket som jag skulle vilja testbaka. Denna kanellängd testade jag idag och jag vill lova att detta inte blir sista gången den kommer att bakas i detta hus. Hoppas det är ok med dig att jag lånade receptet och länkade tillbaka till din blogg. Tack för en härlig blogg som jag kommer följa framöver och tack för ett härligt recept.

    Svara
    1. karin Inläggsförfattare

      Hej Jessica! Vad roligt att du hittat hit och självklart vill jag att ni bakar mina recept och blir bara jätteglad om ni länkar tillbaka, tack! 🙂 Vilken trevlig blogg du har själv! Den där crème brulén med mjölkchoklad lät ju bara såå god! Kanske blir det jag som länkar till dig nästa gÃ¥ng 😉 Välkommen Ã¥ter, kram Karin

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *