Mördeg möter lemon curd

När jag bakar småkakor måste jag frysa in dem så snart de kallnat för annars är jag där och norpar tills plåten är tom. Det gällde även för de här citronsnittarna med hemmagjord lemon curd som bara smälter i munnen! Receptet hittade jag i tidningen hembakat men valde att använda mig av egen lemon curd som inte alls var svårt att göra. Länge leve småkakan! (och att de går så bra att frysa in!)

Citronsnittar, ca 30 st

200 g rumsvarmt smör
4½ dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Fyllning:
Receptet på hemmagjord lemon curd hittar du här. Annars går det lika bra med färdigköpt!

Glasyr: 
Jag använde mig av samma glasyr som jag gjort tidigare, men utan karamellfärg. Klicka här för att komma till receptet.

1. Blanda smör, socker och vaniljsocker i matberedaren.
2. Tillsätt mjölet och mixa samman så att det precis börjar bli degklumpar.
3. Då använder du händerna och kramar ihop smulorna till en deg.
4. Dela degen i 3 delar och gör dem till rullar som du lägger på bredden på en bakplåtspappersklädd plåt.
5. Gör en längsgående fåra i varje rulle (jag använde mig av skaftet på en kniv).
IMG_3327 (Custom)
6. Fyll fåran med köpt eller hemmagjord lemon curd.
citron
7. Grädda kakorna mitt i ugnen i 200 grader i ca 10-15 min.
8. Skär längderna i snittar medans de är varma och låt sedan kallna på plåten.
IMG_3346 (Custom) IMG_3354 (Custom)
9. Sedan blandar du ihop glasyren enligt receptet och ringlar/spritsar över kakorna. Låt stelna.
IMG_3366 (Custom)

Såhär års gäller det att ta vara på allt vackert i naturen! De här väldoftande syrénblommorna fanns i mina föräldrars trädgård och visst förgyller de ett kakfat lika väl som kakan själv?

IMG_3379 (Custom) IMG_3381 (Custom) IMG_3454 (Custom) IMG_3396 (Custom)

En reaktion på “Mördeg möter lemon curd

  1. Pingback: Lemon curd | Bakinspiration.se

Kommentera