Focaccia på begäran

Häromdagen fick jag en förfrågan om jag hade något bra recept på focaccia och när jag tänkte efter hade jag aldrig gjort eget focaccia-bröd så nu var det sannerligen på tiden att testa det! Efter att jag hört mig runt bland andra med bakintresse var det många som rekommenderade Leila Lindholms recept, och som ni säkert redan märkt om ni följt min blogg, så brukar jag gilla hennes recept 🙂 Då jag inte hade något vetemjöl special hemma bakade jag det på vanligt mjöl och det gick kanon. Jag blev fullständigt omkullkastad av detta bröd då det var så enkelt och så underbart gott! Jag hade tomater och rödlök som smaksättning, och de små cocktailtomaterna blev ljuvligt söta efter gräddningen. Jag fick skynda mig att ge bort en bit bröd till grannen för att jag inte skulle äta upp allt innan det ens hunnit svalna 😉

Focaccia, 2 stora bröd

25 g jäst
3 dl vatten, 37 grader
½ dl olivolja
1 msk flingsalt
2 msk honung
7-8 dl vetemjöl special (gick bra med vanligt mjöl också!)

Smaksättning:
Olivolja
Cocktailtomater
Rödlök
Flingsalt

IMG_9206 (Custom) IMG_9191 (Custom)

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm vattnet till 37 grader.
3. Lös upp jästen med vatten, olivolja, salt och honung.
4. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills degen börjar släppa bunken.
5. Låt jäsa övertäckt i 30 min.
6. Häll olivolja och flingsalt på 2 st ugnsplåtar.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2.
8. Knåda degen lätt och platta ut bröden till ca 1-2 cm tjocklek på de oljade och saltade plåtarna.
9. Låt jäsa övertäckt i 35 min.
10. Tryck fingrarna lätt i brödet så det bildas fördjupningar över hela brödet. Ringla över lite olivolja och flingsalt.
11. Tryck i tomater och strö över strimlad rödlök (jag hade pärltomater som är något avlånga, därför delade jag dem på hälften innan jag tryckte dem i brödet).
IMG_9288 (Custom) IMG_9294 (Custom)
12. Grädda mitt i ugnen i 220 grader varmluft i ca 10 min. Å„t helst ljumna då de är krispiga på ytan men mjuka och saftiga inuti. 

IMG_9322 (Custom) IMG_9301 (Custom)
IMG_9304 (Custom)

Lämna ett svar