Korintkakor

”Korinter till ögon och hattarna på sned”, ja det var genom den textraden som ordet korint introducerades hos mig som barn. Det var många julspel som hölls utan att man visste vad det var de hade till ögon, de där pepparkaksgubbarna. Men nu vet jag att det är ett torkat bär från en variant av vinranka och att det passar utmärkt  i en småkaka! Så här kommer ett finfint recept på just korintkakor.

Korintkakor, ca  st 24

3 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1,25 dl socker
150 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
75 g korinter

1. Sätt ugnen på 175 grader och klä 2 plåtar med bakplåtspapper.
2. Blanda de torra varorna i en bunke.
3. Tärna det kalla smöret och nyp ihop med de torra varorna och korinterna.
IMG_6766 (Custom) IMG_2901 (Custom)
4. Sluta arbeta degen precis när den går ihop.
IMG_2903 (Custom)
5. Rulla till bollar och lägg dem på bakplåtspapper.
IMG_2915 (Custom)
6. Gör ett mönster med en gaffel om så önskas på varje boll, eller tryck bara ihop dem lite med handen.
IMG_2924 (Custom) IMG_2940 (Custom)
7. Grädda kakorna i 175 grader i ca 8-10 min. De skall inte få färg men vara lite gyllenbruna i botten (det kan man se om man lyfter lite på en kaka med hjälp av en stekspade när de fortfarande står i ugnen).

Låt kakorna svalna på plåten, och det går utmärkt att frysa dem när de kallnat helt. De här kakorna blev stående på bänken i köket och inom några dagar hade de försvunnit spårlöst! Bara lite smulor och blomdekorationen kvar tack och lov 😉
IMG_2946 (Custom) IMG_2958 (Custom)  IMG_2968 (Custom) IMG_2950 (Custom)


Lämna ett svar