Vem har sagt att sockerkaka behöver vara trist och tråkigt? Idag har jag pimpat min sockerkaka med både nötcrème, hasselnötter, blåbär och bigarråer. Receptet kommer roligt nog från en barnbok som vi läst mången gång för sonen, nämligen ”Castor bakar”. Man får se hur Castor och hans vän bakar en sockerkaka till ett födelsedagskalas och i slutet kommer receptet. Självklart var vi tvungna att prova receptet och det visade sig vara ett kanonrecept som numera är det sockerkaksrecept som vi alltid bakar efter.
Castors sockerkaka
75 g smör
2 st ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
1 dl mjölk
1. Smöra och bröa en sockerkaksform och sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret.
3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
4. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en liten skål.
5. Vänd ned mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt sedan mjölk och smör.
6. Häll smeten i formen och grädda längst ned i ugnen i 35-40 min.
7. Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den på ett fat.
Â
8. När kakan kallnat värmer man nötcrèmen i mikron några sekunder så den blir rinnande.
Â
9. Häll nötcrèmen över kakan och dekorera med grovhackade hasselnötter, blåbär och några bigarråer.
Â
Det gäller att hålla sinnet öppet för bakinspirationen! Den här sockerkakan bakade jag idag för att vi läste ”Castor bakar” som godnattsaga härom kvällen och jag blev påmind om det goda receptet.
Â
Vilken härlig sockerkaka! Extra allt ser så himla gott och fräscht ut! Önskar jag hade en bit nu… Bättre jag går och lägger mig innan bakhjärnan börjar rulla igång!