När man inte kan få en tanke ur huvudet så är det bästa att ge uttryck för den och sedan utvärdera om det var värt besväret och tiden. Och så här i efterhand kan jag konstatera att blondies med karamelliserade äpplen med smak av kanel och en gnutta muskot var en take väl värd sin möda! Efter ännu en fantastisk sensommardag med trädgårdspyssel och lekplatshäng ända fram till kvällskvisten satt en kakbit och en kopp kaffe riktigt fint…Â Â Â
Äpple-blondies i långpanna, ca 24 st
200 g smält smör
50 g smält vit choklad
3 st mindre äpplen, skalade och skurna i tärningar
3 msk smör
3 tsk kanel
1 nypa muskot
4 msk ljust muscovadosocker
4 st ägg
4 dl socker
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält 200 g smör och ställ åt sidan.
3. Skala och tärna ned 3 st mindre äpplen.
4. Smält ca 3 msk smör i en medelvarm stekpanna och blanda i kanel, muskot och muscovadosockret. Blanda väl.
5. Häll i äppeltärningarna och låt småputtra i några minuter tills äpplena mjuknar. Ställ åt sidan och låt svalna.
6. Vispa ägg och socker rejält pösigt och vitt.
7. Blanda de torra varorna för sig och sikta sedan ned i ägg- och sockersmeten.
8. Smält vit choklad över ett vattenbad och häll ned i smeten.
9. Tillsätt det smälta smöret och vänd försiktigt runt allt så du bevarar lite luft i smeten.
10. Häll smeten i bakplåtspappersklädd form (ca 20 cm x 35 cm = mindre långpanna).
11. Klicka över äpplebitarna och den goda kolan som bildats av smöret och muscovadosockret som fått koka ihop.
12. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 35-40 min.
13. Låt kakan svalna och gärna stå kallt en stund innan den skärs i frasiga bitar.
Â
Â