Brytbröd i springform

Hoppas ni känner av lite påskstämning och att ni unnar er lite ledigt och god mat i påskhelgen. Jag personligen älskar påsk just för att det symboliserar vår och långledigt utan så mycket förväntningar som t ex vid jul. Nä, lite godis i äggen och ut på lekplatsen med ungarna så är vi alla nöjda när vi hör småfåglarna sjunga och man ser syrenerna knoppa!

Jag var bara tvungen att få med min älskade påskkärring på ett blogginlägg nu i påsk för den ligger mig varmt om hjärtat. Min mamma har alltid varit förtjust i påskkärringar, gärna lite hemska och ”fula” som de skall vara, och jag minns en väldigt färgstark påskkärring som alltid hängde i mitt barndomsfönster på påsk. Så för några år sedan fick vi denna kärring att ha godis i på påsk och jag ler varje gång jag packar upp den ur påsklådan och längtar redan till nästa år när jag packar ner den igen…

bröd IMG_6354 (Custom)

Nu till ett tips på bröd på påskbordet, nämligen ett brytbröd i springform som bara skall jäsa en gång. Vackert och gott blir det, och det kan även vara en trevlig sak att ta med sig till knytkalaset eller som gå bort present istället för blomma.

Brytbröd i springform

25 g jäst
4 dl mjöl
2 dl fingervarmt vatten
1 ½ msk olja
½ tsk salt
1 tsk strösocker

Vatten till pensling
sesamfrön, pumpakärnor, vallmofrön, grovt salt eller annat att strö över bröden innan gräddning

1. Smula ned jästen i en bunke.
2. Värm vattnet till 37 grader och lös upp jästen med det.
3. Tillsätt olja, salt och socker samt lite mjöl i taget tills du har en smidig deg.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela upp i 7 delar. Forma varje del till en bulle och lägg dem glest i en springform klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa i 1 h.
IMG_6271 (Custom) IMG_6278 (Custom)
5. Sätt ugnen på 200 grader och sätt gallret långt ned i ugnen.
6. Pensla brödet med vatten och strö över valfria frön och lite flingsalt.
IMG_6283 (Custom) IMG_6298 (Custom)
7. Grädda längst ned i ugnen på galler i ca 25 min eller tills innertemperaturen är 98 grader i brödet.
IMG_6302 (Custom) IMG_6353 (Custom)

Knyt ett vackert band kring brödet och servera det på påskbordet tillsammans med andra läckerheter! Det kan också vara en fin present att ta med sig när man går bort, men passar det inte till dagens mat kan ju värden eller värdinnan som fått det lägga det i frysen 🙂
bröd2 IMG_6367 (Custom)  IMG_6359 (Custom) IMG_6338 (Custom)

Lämna ett svar