När det vankas soppa till kvällsmat har vi som tradition i familjen att äta plättar efter soppan. På något sätt slinker soppan ned lättare hos 4-åringen, och även mig själv, när det står ett fat med nygräddade plättar på bordet!
Plättar, ca 30-40 st
3 dl mjöl
½ tsk salt
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
6 dl mjölk
4 st ägg
Flytande smör
1. Blanda de torra varorna med en ballongvisp så att det inte blir några klumpar i smeten.
2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa smeten slät.
3. Tillsätt resten av mjölken.
4. Vispa till sist i äggen och en klick flytande smör.
5. Låt smeten vila en liten stund i rumstemperatur innan du steker plättarna på medelhög värme. Häll över smeten i en kanna eller liknande med pip så är det lättare att dosera smeten i plättjärnet. Glöm inte att klicka i lite flytande smör i varje hål innan gräddning för att få extra frasiga plättar.
Stapla plättarna på hög så håller de värmen bra. Här hemma äter vi dem med bara socker, less is more!