Jag bakar inte bröd till vardags, men det här receptet ligger mig varmt om hjärtat. Det blir luftiga och snygga gifflar med smak av sesamfrön och jag har kommit över det genom en arbetskamrat. Jag har dock ändrat om i receptet så att man kalljäser gifflarna istället för att ljumma degvätskan vilket enligt mig ger ett saftigare bröd! De här passar lika fint som kuvertbröd till soppan som till mellanmål med ett glas nyponsoppa till.
Brödgifflar, 24 st
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör
½ dl socker
13-15 dl mjöl
½ tsk salt
Pensing:
1 st ägg
1 dl sesamfrön
1. Smula jästen i en bunke.
2. Tillsätt det rumsvarma smöret, mjölken, socker och salt.
3. Rör i mjölet lite i taget. När degen börjar bli fast är det lättare att knåda med händerna. Se till att alla smörklumpar har lösts upp.
4. Degen skall inte vara kletig men mätta den inte med för mycket mjöl, då får du torra gifflar och de jäser sämre. Det är bättre att tillsätta lite mjöl efter jäsningen.
5. Låt degen jäsa 1 timma.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i 3 delar.
7. Kavla ut varje del till en rundel och dela den i 8 trekanter med en degsporre eller pizzaskärare.
8. Rulla varje giffel från långsidan och avsluta med att lägga den yttersta degspetsen under giffeln på en plåt med bakplåtspapper.
9. Låt jäsa 1 h på plåten.
10. Pensla gifflarna med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
11. Grädda gifflarna mitt i ugnen i 6-7 min på 200-225 grader.
12. Låt dem svalna på galler. De går utmärkt att frysa när de kallnat helt.