Polkakladdkaka med chokladtryffel

Karamelliserad kola på burk har ju varit populärt ett tag nu och ni kan tro att jag blev förvånad och alldeles genomglad när jag såg denna nya burken på bakhyllan! Den är som en färdigkokt kola på burk, alltså ganska tjock i konsistensen, trots att det bara står kondenserad mjölk och inte karamelliserad mjölk på den. Så den är perfekt att använda direkt i bakverken. Som premiär fick den ingå i en polkakladdkaka som jag bakat i veckan och bjöd på igår kväll och det blev nog den godaste kladdkakan jag någonsin ätit! Jag lyxade till den ytterligare med ett lager chokladtryffel med flingsalt och lite krossade polkagrisar på toppen. Denna kladdkaka tycker jag absolut ni skall prova till imorgon då det är den underbara dagen på året – nämligen kladdkakans dag 🙂

Om du vill söka mer inspiration till kladdkakor kan du även spana in dessa godingar: äpplekladdkaka, kladdkaka med saltlakrits, marmorerad kladdkaka med plopp, kladdkaka med kolasås eller friterad kladdkaka med blåbärsglass!

IMG_3750 (Custom)

Polkakladdkaka med chokladtryffel

100 g smör
1 ½ dl mjöl
2 st ägg
1 burk kondenserad chokladmjölk
2 dl socker
1 dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
½ dl krossade polkagrisar

Chokladtryffel:
200 g mörk choklad
2 dl grädde
1 msk glykos
1 nypa flingsalt

Topping:
½ krossade polkagrisar
Vispad grädde

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en stor kastrull.
3. Tillsätt socker, vaniljsocker, kakao, ägg och salt. Rör slätt.
4. Vänd sist ned mjölet, den kondenserade mjölken på burk samt de krossade polkagrisarna (jag lade mina i en påse och bankade på dem med en kötthammare :))
IMG_3757 (Custom)
5. Smörja och bröa en form, min var 28 cm i diameter, och häll smeten i formen.
IMG_3761 (Custom) IMG_3774 (Custom)
6. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20-25 min (min stod i 23 min).
IMG_3778 (Custom)
7. Låt kallna helt innan du breder på chokladtryffeln.

Såhär gör du chokladtryffeln:
1. Grovhacka chokladen till tryffeln och lägg den i en skål.
2. Koka upp grädden tillsammans med glykosen.
3. Håll den heta grädden över chokladen och rör slätt.
4. Sist tillsätter du en nypa flingsalt. Låt tryffeln svalna med plast över i rumstemperatur. När den är kall kan man breda den över den kalla kakan.
IMG_3821 (Custom) IMG_3827 (Custom)

Alltså denna kladdkaka blev nog den godaste jag någonsin bakat! Det måste bero på den kondenserade chokladmjölken och förstås den underbara tryffeln som toppar allt med stor värdighet! Servera med en klick grädde och avnjut med en kopp kaffe, himmelriket är nära gott folk..

polka IMG_3968 (Custom) IMG_3980 (Custom) IMG_4005 (Custom) IMG_4008 (Custom)

Lämna ett svar