Plättar med hemmagjord jordgubbssylt

Frysen är full av jordgubbar som jag köpte på mig när det fanns stora lådor till bra pris! Härom veckan gjorde jag således några burkar jordgubbssylt som jag även mixade för att få en slät konsistens som även barnen gillar 🙂 Kanske skulle man till och med kunna fylla på squeeze-flaskorna med den här sylten? Till den nygjorda sylten åt vi plättar och nog smakade det bra alltid…

Plättar, ca 30-40 st

3 dl mjöl
½ tsk salt
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
6 dl mjölk
4 st ägg
Flytande smör

Flytande smör att steka plättarna i

1. Blanda de torra varorna med en ballongvisp så att det inte blir några klumpar i smeten.
2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa smeten slät.
3. Tillsätt resten av mjölken.
4. Vispa till sist i äggen och en klick flytande smör.
5. Låt smeten vila en liten stund i rumstemperatur innan du steker plättarna på medelhög värme. Häll över smeten i en kanna eller liknande med pip så är det lättare att dosera smeten i plättjärnet. Glöm inte att klicka i lite flytande smör i varje hål innan gräddning för att få extra frasiga plättar.

sylt IMG_2718 (Custom)

Jordgubbssylt

2 kg bär
1 kg syltsocker med pektin

Blanda bären med sockret och mixa det slätt om du vill ha en slät sylt. Koka upp bärblandningen och låt koka 2-5 min. Häll upp sylten på rengjorda burkar som steriliserats med kokande vatten. Frys in den sylt du inte skall äta direkt.
IMG_2733 (Custom) IMG_2680 (Custom)

Lämna ett svar