Om du inte varit ute i skogen och plockat lite blåbär ännu tycker jag att du ska göra det! Det är en kort säsong men de små nyttiga bären går ju även bra att frysa in till vinterns alla bakverk 🙂 Den här härligt knäckiga blåbärspajen smakar ljuvligt och solrosfröna som jag tillsatte i sista sekunden ger ett litet tuggmotstånd och nötig smak!
Knäckig blåbärspaj med solrosfrön, en form på 23 cm
150 g smör
2 dl socker
½ dl sirap
½ dl grädde
3 dl havregryn
1 ½ dl mjöl
½ dl solrosfrön
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ½ – 3 dl blåbär
Lite råsocker/vanligt socker att strö över bären
1. Blanda havregryn, mjöl, solrosfrön, bakpulver, vaniljsocker och salt i en stor bunke.
2. Smält samman smör, socker, sirap och grädde i en kastrull. Låt koka ca 1-2 min och häll sedan smeten över de torra ingredienserna och blanda slätt.
3. Smöra en ugnsform och häll i blåbären i botten. Strö över lite råsocker (eller vanligt socker) och bred knäcksmeten över.
Â
4. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 15-20 min eller tills det att pajen fått fin gyllene färg.
Jag serverade pajen med vispad grädde blandat med lite överbliven vaniljsås från kylskåpet, varför välja liksom? 😉
Â
Â
Vilken storlek på formen använder du?
Hej Anders! Min form var 23 cm i diameter 🙂 Ha en bra dag! /Karin
Hej!!jag jobbar på en restaurang och på fredagar brukar vi bjuda på efterrätter, undrar bara hur vi ska göra 500 portioner av detta receptet?! Obs! Vi har massor av solrosfrön!!
Tack!
Hej! Jag skulle gissa att detta recept räcker till 8 personer. Så det blir ju till att göra mångdubbla satser och ha tillgång till mååånga långpannor 😉 Men det är ju ett tacksamt recept att göra till många då det är ett enkelt förfarande och bara kräver en stor gryta att blanda allt i. Lycka till! Kram Karin