Kanel- och sirapskaka

Hej! I helgen bjöd jag mina goa tjejkompisar på middag för att fira min födelsedag som var i januari. Det var ett ganska spretigt gäng från olika orter i närheten och ingens jobb är den andra likt, men ändå kunde vi sitta en hel kväll utan problem och bara låta munnarna gå och prata om ditt och datt. Sådant gillar jag! En av de fina gåvorna jag fick var de här underbara formarna från Nordic Ware som jag bara älskar att baka i! Dels är de snygg och dels ger de alltid en genomgräddad kaka och lossar lätt ifrån formen.

IMG_3577 (Custom)

Så i måndags blev det att testa en ny kaka från en gammal receptbok jag hittade på loppis, nämligen ett recept på kanel- och sirapskaka som någon kom på när de övriga kryddorna till en mjuk pepparkaka saknades. Riktigt gott!

Kanel- och sirapskaka (en form på 1 ½ l)

4 st ägg
2 dl socker
2 ½ tsk bakpulver
1 ½ msk malen kanel
3 ½ dl mjöl
150 g smält smör
1 1/4 dl kokhett vatten
1 dl ljus sirap
Ev. mandelspån

OBS: till mina formar gjorde jag 1 ½ sats men receptet ovan gäller för en vanlig brödform på 1 ½ liter!

1. Vispa ägg och socker poröst.
2. Blanda de torra varorna och skita ned i äggsmeten.
3. Smält smöret i en gryta och koka upp vatten i en annan. Slå samman vätskorna när de är varma och låt koka upp igen. Rör ned i äggsmeten.
4. Tillsätt sirapen sist och rör slätt.
5. Häll smeten i formen som smörats och bröats ordentligt. Strö över lite mandelspån.
IMG_3586 (Custom) IMG_3602 (Custom)
6. Grädda långt ned i ugnen i 175 grader. Mina fyra lite mindre formar var inne i 30 min men om man har en stor form (1,5 liter) bör man öka till 45 min.
7. Låt kakan svalna lite innan den vänds upp och ner på ett fat eller bakplåtspapper.
IMG_3633 (Custom) IMG_3649 (Custom)

Pudra över lite florsocker innan servering! Jag fryste in tre kakor och dem pudrade jag inte med florsocker utan väntar tills de tas upp och skall bjudas på längre fram i vår.
IMG_3670 (Custom) IMG_3677 (Custom)

Som vanligt blir man INTE besviken över dessa formar! Alltid jämnt gräddade kakor och de lossar fint från formen. Tänk att en så enkel kaka kan se så vacker och näpen ut vid servering om man bara ger den lite kärlek 😉

IMG_3692 (Custom) IMG_3697 (Custom)
IMG_3724 (Custom) IMG_3700 (Custom)

175 grader 30 min

Lämna ett svar