Bondkakaor

Dags att fylla på frysen med smått och gott igen efter en massa fikandes under jul och ledighet, härligt om ni frågar mig! En klassiker som alltid är populär och som tinar så fort de kommer ut frysen och de oväntade gästerna knackar på dörren är bondkakor. Här är receptet jag brukar baka på!

IMG_1070 (Custom) IMG_1087 (Custom)

Bondkakor

200 g kallt smör
5 dl mjöl
2 dl socker
1 ½ tsk bikarbonat
2 msk sirap
1 msk kallt vatten
1 nypa salt
1 dl skalad och hackad mandel (finns färdig på påse i bakhyllan!)

1. Blanda de torra varorna, gärna i en matberedare.
2. Tillsätt smöret i tärningar och arbeta samman en liten stund.
3. Tillsätt sedan sirap, salt och kallt vatten. Mixa ihop eller nyp ihop degen tills det börjar bildas klumpar av degen. Arbeta då sist in mandeln och forma degen till två rullar, ca 4 cm i diameter.
IMG_0937 (Custom)
4. Låt rullarna ligga inplastade och kallt i minst 1 h innan du skär dem i skivor om ca ½ cm.
5. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen  i 200 grader i ca 6-7 min. Låt kakorna svalna på plåten.
IMG_1018 (Custom) IMG_1035 (Custom)

Visst blir man glad av att se ett berg av småkakor? 🙂
IMG_1044 (Custom) IMG_1054 (Custom)

Ät dem direkt eller frys in dem i en tättslutande burk. Man kan även frysa degrullarna innan gräddning och ta fram och baka av dem när gästerna står i farstun 😉
IMG_1065 (Custom) IMG_1069 (Custom)  IMG_1083 (Custom) IMG_1072 (Custom)

Kommentera