Björnbärsrutor med kokossocker

När jag stoppade näsan i det här fatet med solmogna björnbär från mina föräldrars grannar så togs jag 20 år tillbaka i tiden. Jag togs tillbaka till mitt flickrum där min allra första lilla flaska parfym med björnbärsdoft prydde mitt spegelbord. Det var helt fantastiskt vad gott de doftade! Och smaken! de var sådär mjuka och hade inte alls någon hård kärna i mitten utan bara smälte bort och lämnade en söt smak kvar på tungan…

Vad gör man då med dessa fina bär som egentligen bara går att äta rakt upp och ner? Jo, jag provade att byta ut en del av det vanliga sockret i en långpannekaka mot lite kokossocker som är gjort på kokosblommans söta nektar. Smaken är lite kola- eller karamellaktig och det innehåller inga tillsatser. Resultatet blev en lite mindre söt kaka med smak av kola och björnbär, mums! Men både min man och grannen med björnbären som fick smaka på kakan frågade om det var kanel i kakan, vilket det ju inte var, men kanske var det kokossockret som gav en lite kryddigare touch? prova du med och säg vad du tycker!

IMG_6316 (Custom)

Björnbärsrutor med kokossocker, ugnsform Å  20×30 cm

200 g smör
2 ½ dl socker
2 dl kokossocker
3 st ägg
4,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
250 g färska/frysta björnbär

1. Smält smöret i en gryta och ta av från spisen.
2. Tillsätt sockret, kokossockret och ägget ett i taget.
3. Sikta ned mjölet och vaniljsockret. Ta i en nypa salt också och rör slätt.
4. Smöra eller klä en form med bakplåtspapper, min form var ca 20×30 cm.
5. Klicka ut den lite sega smeten i formen och bred ut den med en slickepott eller en spatel tills den är jämntjock.
6. Tryck ned bären och grädda kakan i 175 grader ca 25 min.
IMG_6667 (Custom) IMG_6687 (Custom)
IMG_6686 (Custom)  IMG_6775 (Custom)

När kakan kallnat skär man den i rutor och siktar över lite florsocker. Å„ts som den är eller med lite lättvispad grädde.
IMG_6785 (Custom) IMG_6797 (Custom)

Lämna ett svar