Oreokakor

Efter en seg vecka med en del huvudvärk och mycket tjat på barnen blev det då äntligen helg och idag har jag kommit ikapp här hemma och i humöret. En vacker sensommareftermiddag på lekplatsen och färska räkor till kvällsmat innan jag nu landat ensam i soffan. Barnen sover och maken är på galej i Göteborg. Då är det jag som håller i fjärrkontrollen och frossar i lite nostalgi genom att titta på ”Skilda världar”. Jag hade tänkt att baka lite småkakor också men soffan och mysbyxorna lockade mer…

Men självklart vill jag bjuda er på något jag bakat tidigare i veckan, som till exempel de här oreokakorna från ”Två systrars söta” av Lisa och Monica Eisenman. Jag måste erkänna att de fick blandad kritik bland mina nära och kära och jag har aldrig älskat originalet heller. Därför hade jag låga förväntningar och blev då positivt överraskad, medans min man som älskar originalet var lite mer sval i sitt utlåtande. Jaja, det skall ju kännas att det är hembakat som jag brukar säga, och vetgirig som man är måste man ju prova 🙂

Oreokakor, 30 st

250 g smör
½ dl socker
1 äggula
3 ½ dl vetemjöl
5 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
50 g riven mörk choklad (helst över 50 % kakao)

Fyllning:
3-4 msk vispgrädde
2 msk smält smör
3 dl florsocker
½ tsk vaniljsocker

1. Vispa smör och socker poröst.
2. Tillsätt äggulan.
3. Blanda de torra varorna och finriv choklade. Tillsätt detta i smör- och sockersmeten tills du har en smidig deg.
IMG_7059 (Custom) IMG_7066 (Custom)
4. Min deg blev lite lös så jag lade den lite i kylen innan jag rullade den till en 3 cm bred rulle. Sedan lade jag in den i kylen igen ca 30 min.
IMG_7074 (Custom)
5. Skiva den kalla rullen i ca ½ cm tjocka skivor och lägga på bakplåtspapper (går bra att lägga ganska tätt då de inte flyter ut nämnvärt under gräddningen).
IMG_7219 (Custom)
6. Grädda kakorna i 175 grader i ca 10-12 min. Låt dem sedan kallna på plåten.
IMG_7245 (Custom) IMG_7318 (Custom)
7. Blanda samman alla ingredienser till fyllningen och spritsa ut/bred på hälften av de kallnade kakorna (som lagts upp och ner).
IMG_7311 (Custom) IMG_7325 (Custom)
8. Tryck ihop dem två och två. Förvara dem i kylskåpet eller frys direkt.
IMG_7340 (Custom) IMG_7347 (Custom)

Den här gången passade jag på att dra nytta av lite makadam som låg utanför ytterdörren när jag fotograferade oreokakorna. Visst blev det en läcker kontrast till upplägget?

oreo IMG_7446 (Custom)
IMG_7452 (Custom) IMG_7417 (Custom)

Lämna ett svar