Key lime pie

I helgen fyllde min kära pappa år och vi var bjudna på middag. Jag är alltid snabb att erbjuda mig att ordna med efterrätten och nu har även jag provat klassikern ”Key lime pie” efter ett recept av Roy Fares. Personligen är jag inte så förtjust i lime men man måste ju prova för att veta hur denna omtalade Amerikanska paj smakar, och det passade faktiskt bra med denna fräscha paj efter en rejäl middag. Övriga familjen gav den också tummen upp, och mamma som sällan tar stora bitar tårta eller paj fick mig att höja på ögonbrynen denna gång när hon  täckte hela assietten med överbliven paj dagen efter 😉

Namnet Key lime kommer från en specifikt söt limesort som finns i Key West i Florida. Något som jag lärde mig under bakandet var att den kondenserade mjölken reagerade med den syrliga limesaften vilket gjorde att fyllningen tjocknade under några minuter.  Jag läste sedan om detta och de finns recept där man inte gräddar pajen alls, men att man numera oftast gräddar pajen en liten stund av hygieniska skäl då man inte vill ha råa ägg i pajen. Där ser man!

IMG_7295 (Custom) IMG_7302 (Custom)

Key lime pie

Botten:
100 g smör
15 st digestivekex
2 msk socker

Fyllning:
En burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g
1 1½ dl pressad limesaft (saften av ca 5 vanliga limefrukter)
Skal från två limefrukter (kan uteslutas)
1 msk vaniljsocker
2 st äggulor
2 st ägg

Dekorering:
Vispad grädde och några skivor lime

1. Kör digestivekexen till fina smulor i matberedaren och tillsätt sockret.
2. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna.
3. Smöra en pajform med löstagbar kant och tryck ut bottnen i den.
IMG_7215 (Custom)
4. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 6-8 min. Låt bottnen kallna.
IMG_7226 (Custom)
5. Blanda den kondenserade mjölken med vaniljsockret.
6. Tvätta limefrukterna väl och finriv skalet från två av dem.
IMG_7254 (Custom) IMG_7266 (Custom)
7. Pressa ut limesaft och tillsätt i smeten.
8. Tillsätt sist två äggulor och 2 hela ägg och rör slätt.
9. Låt smeten svälla ca 15 min.
10.Sila smeten ned i pajformen så att du får bort limeskalet.
11. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 190 grader i 10-12 min. Fyllningen skall ha stelnat när pajen är färdig. Låt kallna innan du dekorerar med grädde och några limeskivor.
IMG_7334 (Custom) IMG_7386 (Custom)IMG_7400 (Custom) IMG_7491 (Custom)

2 reaktion på “Key lime pie

  1. karin Inläggsförfattare

    Hej Ester, samma här! äntligen blev det av och särskilt svår var den ju inte heller. Men vissa saker måste få ta sin tid 😉 Lycka till! Kram karin

Lämna ett svar