Kolacheesecake

I senaste numret av BAKA hittade jag ett recept på kolacheesecake som jag bjöd på en kväll efter middagen. Att det sammanföll med att min mammas röda vinbär var precis lagom mogna blev perfekt då de syrliga bären möter söt kolasmak! Wow vilken len och god cheesecake som var så enkel att göra dessutom.

IMG_1448 (Custom) (2) IMG_1464 (Custom)

Kolacheesecake, en springform à 20 cm i diameter

Botten:
200 g digestivekex
50 g rumstempererat smör

Cheesecake:
350 g cream cheese
1 dl råsocker
3 st ägg
150 g karamelliserad mjölk/dulche de leche = ungefär en halv burk (d v s färdigkokt kolasås på burk)
1 tsk vaniljsocker

Topping:
Vispad grädde
Röda vinbär

1. Klä en rund springform med bakplåtspapper (ca 20 cm i diameter).
2. Kör kex och smör till bottnen i matberedaren eller mossa ihop för hand med en gaffel.
3. Tryck ut bottnen i formen och ställ i kylskåpet medans du förbereder fyllningen.
IMG_1426 (Custom)
4. Vispa ihop cream cheese och socker.
5. Tillsätt ett ägg i taget.
6. Vispa på lägsta varv ned den karamelliserade mjölken och vaniljsockret.
IMG_1432 (Custom) IMG_1437 (Custom)
7. Häll smeten över kexbottnen och grädda mitt i ugnen i 170 grader i ca 35-40 min.
8. När kakan kallnat kan man spritsa eller bre på lite grädde och dekorera med vinbär. IMG_1484 (Custom) IMG_1481 (Custom)  IMG_1499 (Custom) IMG_1522 (Custom)

Den lena och söta kolasmaken gifter sig otroligt väl med den sträva och lite salta bottnen!

IMG_1538 (Custom) IMG_1543 (Custom) IMG_1550 (Custom)

 

 

2 reaktion på “Kolacheesecake

  1. Eva Carlsson

    Blir lite konfunderad…kondenserad ELLER färdig?
    Blir det samma resultat ändå?:)

  2. karin Inläggsförfattare

    Hej Eva! Såg just att jag varit lite otydlig i min beskrivning, det skall vara karamelliserad mjölk som ju är färdigkokt. Detta receptet gjorde jag när jag nyligen kommit i kontakt med både kondenserad och karamelliserad mjölk så jag var väl lite villrådig själv 😉 Ska ändra nu så det blir tydligt! Kram Karin

Kommentera