Lavendeldrömmar

Nu har jag äntligen provat det som så många provat före mig – att baka med lavendel! Jag erkänner att jag var mycket skeptisk till att blanda i blommor som jag förknippar med tvål och parfym i mina bakverk, och jag fegade lite och använde halva mängden torkade lavendelblommor mot vad de flesta recept innehöll som jag studerade.

Det slutade med att jag improviserade hela receptet och jag kan ärligt säga att jag tyckte om dem! För min smak var denna mängd lavendelblommor precis lagom för att bara få en touch av lavendel och jag behövde aldrig känna att jag åt tvål 😉 Jag känner mig lite som jag minns att man kände som barn när man åt något man inte trodde man gillade men sedan en vacker dag provade och faktiskt tyckte om! Ungefär som att ”är det det här alla andra har insett före mig?” och ”varför har jag undvikit det här så länge?”. Nu är det slut med det. Från och med nu är jag tillfreds med att ha lite lavendel i mina bakverk!

IMG_1296 (Custom) IMG_1276 (Custom)
IMG_1278 (Custom) IMG_1281 (Custom)

Jag torkade lavendelblommor på en vit tallrik (jag har läst att man skall torka dem på ett ljust underlag så att eventuella småkryp ger sig iväg) över natten och noppade sedan av dem från stänglarna. Det som inte gick åt nu sparar jag i en tättslutande burk och använder till nästa gång.

Lavendeldrömmar, 24 st

100 g rumsvarmt smör
1 dl neutral olja
2 ½ dl socker
1 tsk hjorthornssalt
1 tsk vaniljsocker
3 ½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl

½ msk torkade lavendelblommor

1. Vispa smör, socker och olja krämigt.
2. Blanda de torra varorna och blommorna väl i en särskild skål.
IMG_1330 (Custom)
3. Rör ihop allt till en smidig deg och rulla den till 24 små bollar.
IMG_1342 (Custom)
4. Lägg 12 bollar på två st bakplåtsklädda plåtar och tryck till dem lätt.
IMG_1345 (Custom)
5. Grädda en plåt i taget i 175 grader i ca 15 min. Drömmarna skall bara få aningens färg när de är färdiga.
6. Låt kakorna svalna på plåten.
IMG_1361 (Custom) IMG_1364 (Custom)

Jag gjorde en liten presentlåda och gav bort några av drömmarna till min bekant som delat med sig av lavendeln.

IMG_1406 (Custom) IMG_1403 (Custom) IMG_1395 (Custom) IMG_1389 (Custom)

Lämna ett svar