Hej på er! Idag vill jag tipsa om en riktigt god kaka i långpanna som jag gjort tidigare (vaniljrutor) men då utan hallon och blåbär som jag blev sugen på nu! Den här kakan är förutom väldigt god och somrig även praktisk då den räcker till många, står sig flera dagar i kylskåpet och går utmärkt att frysa. Sedan går den att variera efter tycke och smak med andra smaksättningar såsom lemoncurd eller andra frukter och bär som du gillar.
Vaniljrutor med hallon och blåbär, en långpanna 30×40 cm
500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Fyllning:
4 ägg
2 dl kesella vanilj (eller vaniljkvarg)
5 dl crŨme fraiche
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
250 g frysta blåbär och hallon, halvtinade
Lite strösocker
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda häften av alla ingredienser till degen i en matberedare och mixa så att det precis går ihop till en deg.
3. Tryck ut degen i en långpanna (30 x 40 cm) som klätts med bakplåtspapper.
4. Mixa sedan ihop den andra häften av ingredienserna till degen precis som du gjorde ovan, men bara så länge att det blir smulor av degen! Ställ smulorna åt sidan en stund.
5. Vispa ihop alla varorna till fyllningen och häll över degen på plåten.
6. Blanda de halvtinade bären med lite socker och strö över vaniljfyllningen.
Â
7. Strö över smulorna jämnt över kakan.
8. Grädda kakan i 35-40 min tills den fått bra med färg på toppen (annars finns risk att underdegen inte gräddats färdigt).
Â
Låt kakan stå kallt någon timma innan den skärs i bitar. Kakan blir faktiskt bara godare om den får stå kallt 1-2 dygn!
Det låter verkligen gott! 🙂
Hej Josefin! Ja detta är en höjdare som min man verkligen uppskattar 🙂 Kram på dig!