Citronbiskvier

I helgen har jag både fixat en ny kort frisyr, inhandlat lite nytt till vårgarderoben och träffat härliga kvinnor på ett klädparty med Me and I-kläder! Sammanfattningsvis en riktigt bra helg men det har inte funnits tid för någon bakning, men i veckan gjorde jag citronbiskvier som maken fick med sig till jobbet och fredagsfikan. Så vitt jag förstod var de uppskattade och jag är ju själv barnsligt förtjust i just biskvier! De här smakar verkligen citron men det bryts av fint med den söta mandelbottnen och chokladen på toppen. Helt enkelt lovely!

Citronbiskvier, ca 20-25 st mindre

150 g riven mandelmassa, rumsvarm
1 äggvita
1 dl socker
Skalet av en halv citron

150 g mjukt smör
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
3 ½ dl florsocker
Skalet av ½ citron samt saften från ½ citron

Vit choklad
½ tsk neutral olja
Ev. något strössel att dekorera biskvierna med

1. Riv mandelmassan grovt och riv även av skalet av en halv citron (eller använd ett zestjärn). Vispa samman mandelmassa och citronskal med äggvitan och sockret. Jag använde en elvisp.
2. Klicka eller spritsa ut bottnarna på 1 plåt klädd med bakplåtspapper (20 st på varje då de flyter ut något). Jag använde min spritspåse utan tyll.
IMG_4434 (Custom)
3. Grädda bottnarna i 175 grader i 12-15 min tills de fått lite gyllene färg. Under tiden de gräddas kan du blanda samman alla ingredienserna till en jämn citronkräm.
IMG_4439 (Custom) IMG_4447 (Custom)IMG_4446 (Custom)
4. Låt bottnarna kallna helt på plåten innan du försiktigt lossar dem från bakplåtspappret och lägger dem med bottensidan uppåt.
IMG_4441 (Custom)
5. Jag brukar spritsa fyllningen på varje biskvi först, och sedan jämna till med en lilleman eller smörkniv. Låt biskvierna stå kallt några timmar så att smörkrämen är genomkall.
IMG_4456 (Custom) IMG_4469 (Custom)
IMG_4477 (Custom)
6. Smält vit choklad över vattenbad och tillsätt ca ½ tsk neutral olja för en lite mer lättflytande choklad (men inte för mycket olja då risken är att chokladen glider av biskvin).7. Doppa biskvierna i chokladen och försök få så mycket choklad på biskvin som möjligt och inte fullt så mycket choklad på dina fingrar ;). Lägg ev. på någon dekoration om så önskas innan chokladen stelnat.
8. Låt stå kallt eller frys in dem direkt.
IMG_4828 (Custom) IMG_4820 (Custom) IMG_4819 (Custom)

 

Lämna ett svar