Citron- och blåbärskladdkaka

Blåbärssäsongen är igång och jag är alltid lika fascinerad över hur man kan gå ut i naturen och plocka sina egna råvaror! Barnen ömsom åt bär, petade på sniglar och samlade diverse värdefulla skogsföremål medans jag febrilt försökte fylla en liten bägare med bär innan tålamodet hos de små var slut. Jag fick ihop ungefär 3 dl och det räckte gott till en smarrig kladdkaka med smak av blåbär och citron.

IMG_2432 (Custom)

Citron- och blåbärskladdkaka

150 g smält smör
2 ½ dl  mjöl
1 msk vaniljsocker
2 st ägg
1 citron, skalet och saften från den
3 dl socker
1 ½ dl färska blåbär

Blåbär och florsocker till dekorering
Grädde att servera till kakan

1. Smält smöret i en gryta.
2. Stäng av värmen men låt grytan stå kvar på plattan.
3. Rör i mjöl, vaniljsocker och socker.
4. Rör i ett ägg i taget.
5. Riv skalet av en citron och rör ned, tillsätt även saften av citronen.
6. Vänd sist ned de färska blåbären och häll smeten i en smord form.
IMG_2443 (Custom)
7. Grädda kakan mitt i ugnen i 175 grader i ca 25 min.

Låt kakan svalna. Precis innan servering kan du strö över lite blåbär och pudra florsocker över. Servera med en klick lättvispad grädde, mums!

IMG_2450 (Custom) IMG_2459 (Custom)   IMG_2447 (Custom)

2 reaktion på “Citron- och blåbärskladdkaka

  1. Å…sa

    Kakan såg så god ut att jag måste testa direkt, men mitt i baket känns det som det är den tekniska utmaningen. 🙂 När ska äggen i? Jag gissade på efter torrvarorna och tog smeten av plattan först. Å„gg och värme brukar ju inte vara någon bra kombination om man inte tänkt koka äggen. 🙂 Gissade jag rätt? 🙂

  2. karin Inläggsförfattare

    Tur att du är så klok Å…sa! Som sagt, receptet är ändrat och du klarade den tekniska utmaningen galant 🙂 Kram Karin

Lämna ett svar